péntek, május 04, 2012

Ősztől jöhet az iskolai uniformis

Folyamatban van az iskolai egyenruha bevezetésére vonatkozó törvénytervezet elfogadtatása: a kormány már rábólintott a kezdeményezésre, így meglehet, hogy jövőre a diákok egyforma öltözetben kezdik az iskolát.




Folyamatban van az iskolai egyenruha bevezetésére vonatkozó törvénytervezet elfogadtatása: a kormány már rábólintott a kezdeményezésre, így meglehet, hogy jövőre a diákok egyforma öltözetben kezdik az iskolát. „Nem kell feltétlenül uniformisba öltözni, az iskolák vezetőségének meg van rá a lehetősége, hogy csak egy megkülönböztető jelet, sálat vagy kitűzőt válasszon a diákjainak” – nyilatkozta lapunknak Király András. Az oktatási államtitkár elmondta: elsősorban azért szeretnék bevezetni az egyenruhát, hogy megszűnjön a versengés, ne legyenek rosszul vagy túlöltözött gyerekek az iskolában. 


Király szerint így könnyebb a tanintézetbe belépő idegeneket is kiszűrni, vagy az utcán ácsorgó iskolásokat észrevenni. Az államtitkár úgy véli, a fő kérdést az esetleges jogszabály betartása jelenti. Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben már hoztak egy hasonló rendelkezést – miszerint az iskolásoknak megkülönböztető jeleket kell viselni öltözetükön –, a jogszabály betartásának ellenőrzése a prefektusok felügyelete alá került, de nem történt semmi. „Ha már egyenruhát szeretnének, inkább azt kellett volna elérni, hogy a korábbi törvény működjön, nem indítványozni egy újabbat, aminek hasonló lesz a sorsa” – vélekedett az államtitkár.

A diákok „kibújnak” az egyenruhából

Marosludason több mint egy évtizede egyenruhában járnak a középiskolás diákok. Az egykor megszavazott zöld és barna-kockás anyagból készült öltözetet ma is 960 gyerek viseli. Az iskolakezdés után legkésőbb novemberre az összes kilencedikes megkapja az egyenruháját, amit egy vállalkozónál rendelnek, a hátrányosabb helyzetű gyerekek pedig a korábbi tizenkettedikesektől szerzik be. Az egyenruha zakóból (100 lej), mellényből (30 lej), nadrágból (50 lej), szoknyából (50 lej) vagy ruhából (100 lej) áll. Ezekből a diákoknak legalább a zakót, vagy mellényt és fekete nadrágot kell viselniük. 

Székely Zoltán, a Marosludasi Líceum aligazgatója elmondta: a rászoruló családoknak az egyenruhákat varró cég évente néhány ingyen uniformist ad. Az egyenruhát a diákok legkevesebb 70 százaléka viseli, de ez leginkább az osztályfőnök szigorúságán múlik. „Sokszor a tanárok követelik a diákoktól az előírt öltözetet. Ha a tanuló többszöri felkérés után sem jön iskolai egyenruhában, a magaviselet levonásával büntethető” – magyarázta az aligazgató. A diákok azonban gyakran kiskapukat keresnek, ha szigorúbb tanárral lesz órájuk, a táskából kerül elő a hiányzó mellény vagy zakó. „A szülők elégedettek ezzel a rendszerrel, az egyenruha viselését inkább a diákok ellenzik” – nyilatkozta Székely Zoltán.

Feltételekhez kötnék 

A csíkszeredai József Attila Általános Iskola igazgatónője szívesen venné, ha törvényerőre lépne a tervezet, ám csak akkor, ha a kormány biztosítaná a pénzt legkevesebb három rend egyenruhára, hogy ne a szülők pénztárcáját terhelje az öltözék megvásárlása. „Az iskolánkban a gyerekek amúgy sem rendeznek divatbemutatót, arról sincs tudomásunk, hogy leszólnák egymás öltözékét” – mondta Lőrincz Júlia. A József Attila VI. A osztályában arra a kérdésre, hogy ki venné jó néven, ha egyenruhában kellene járniuk, a gyerekeknek valamivel több mint a fele levegőbe emelte a kezét, azonban feltételekhez kötnék a viselését. „Jöhetne az uniformis, de csak úgy, ha készül belőle téli és nyári is” – mondta az egyik hatodikos tanuló. Több kislány hozzátette, nem szeretnék, ha szoknyás lenne az egyenruha. 




A gondolkodásmódot is szabályozná?

„Az egyenlőségre, egyformaságra való hivatkozás nagyon sok szülőt és pedagógust a kommunista érára emlékeztet, amikor kötelező volt az egyenruha viselete. Az a veszély is fennáll az egyenruha bevezetésével, hogy a kötelező viselet mellett a gondolkodásmódot is szeretné ez a rendszer szabályozni” – foglalta össze az egyenruhához kapcsolódó véleményét Simon Izabella pszichológus, kétgyerekes édesanya. 
„Olyan megoldást kell keresni, hogy a gyerek büszkén viselje az iskola jelképét, ám ne érezze úgy, hogy gúzsba szorítják, uniformizálják” – fogalmazta meg megkeresésünkre Szőcs Torma Katalin. A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum igazgatóhelyettese szerint ha kötelezővé teszik az egyenruha viselését, olyant kell választani, ami tükrözi az intézmény szellemiségét, a gyerekek divatosnak, kényelmesnek találják, és nem érzik úgy, hogy a felnőttek keretek közé szorítják őket. „Az elrettentő példa számomra Anglia, ahol az európai átlagnál több az olyan nő, aki nem tud öltözni. Tizennyolc-tizenkilenc éves korukig egyenruhába járnak, addig soha nem kell azon gondolkozniuk, mit vesznek fel reggel, nem tud kialakulni a saját stílusuk” – mondta az aligazgatónő.

Forrás: Új magyar szó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése