csütörtök, szeptember 06, 2012

„A cukor sem lesz olyan édes, mint máskor"



Idén a rendkívül aszályos időjárás súlyos gondokat okozott a cukorrépa-termesztőknek is. A Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság nyilvántartása szerint idén 2147 hektáron termesztenek cukorrépát. Amint szerdán Silvia Jude, az igazgatóság mérnöke tájékoztatott, a jelentések szerint 107 hektáron károsodott a cukorrépatermés. A gondokról Soós Leventével, a marosludasi cukorgyár területi képviselőjével és Szabó János vámosgálfalvi termesztővel beszélgettünk.

Soós Levente elmondta, hogy Mikefalva, Vámosgálfalva, Dicsőszentmárton, Ádámos települések határaiban ebben az évben 477 hektáron vetettek cukorrépát a termesztők. A növény megmaradt, ám nem fejlődött kellőképpen. A vízhiány miatt a hektáronkénti termésmennyiség 50-60%-os csökkenése várható. Ráadásul ha októberig kitart az aszályos időjárás, nagy gondot okoz a begyűjtése is, mert nagyon kemény a talaj. Az eddigi években az említett övezetben cukorrépából az átlagtermés 50 tonna volt hektáronként. – Az idén jó lesz, ha eléri a 20 tonnát. Kérdés az is, hogy hány százalékos a cukortartalma – tájékoztatott a marosludasi cukorgyár területi képviselője.

A vámosgálfalvi Szabó János tapasztalt cukorrépa-termesztő. Volt olyan év, amikor egy hektárról 73 tonna répát adott át a cukorgyárnak. Ebben az évben 18 hektáron termeszti. Ha októberig nem lesz kiadós eső, a hektáronkénti termésmennyiség-kiesés elérheti a 40-50%-ot, ami azt jelenti, hogy egy hektárról maximum 30 tonnát gyűjt be. Kérdésre válaszolva mondta el, hogy egy hektár cukorrépa termesztése, gondozása az idén elérte az 5.000 lejt, amiben nincs benne a betakarítással járó költség. A növények jelenlegi állapota szerint biztosra vehető, hogy a beruházott 5.000 lej csak a termésmennyiségből nem térül meg, mert a répa nem fejlődik kellőképpen. Ilyenkor a súlya egy kilogramm kellene legyen, ehelyett alig éri el a 300-400 grammot.

– Ha kitart a szárazság, a beruházott pénz csak akkor térül meg, ha nem csökkentik az állami támogatást. Az idei aszályos nyár miatt a cukor sem lesz olyan édes, mint máskor – mondotta Szabó János.


Kilyén Attila

Forrás: Erdély.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése