szerda, október 03, 2012

Új öregotthonokra van szükség

Az idősgondozásról, az öregotthonokról és az otthoni ellátásról, az egymásrautaltságról beszélt nemrég egy kerekasztal-beszélgetésen Schmidt Loránd, a Megyei Gyermekjogvédelmi és Szociális Igazgatóság vezetője. Tőle azt is megtudtuk, hogy legközelebb jövő év elején Marosludason nyílik meg egy újabb állami öregotthon.



Az időskor szépségeiről és nehézségeiről tartott megbeszélésen Schmidt Loránd felidézte: régebb volt egy tévéműsor, amelynek az volt a címe, hogy Értelmet az életnek, ezt kissé átalakítva lehetne egy Értelmet az éveknek címmel az idős embereknek, emberekről szóló műsort készíteni. Fontos lenne többet foglalkozni az idős személyekkel, örömeikkel, gondjaikkal. Azért is, mert az elmúlt tíz évben Maros megyében hat százalékkal növekedett a 60 évnél idősebbek száma, így most az összlakosság 22 százalékát teszik ki. De azért is, mert míg régebb a családok együtt laktak, és amikor a fiatal megnősült, építettek neki egy szobát, hogy együtt legyen szüleivel, nagyszüleivel, ma már ez egyáltalán nem jellemző. A fiatalok nem tudnak segíteni, mert távol vannak, s emiatt az idősek sem tudják kivenni részüket az unokák nevelésében.

„A megyei tanács a hozzá tartozó szociális intézményekben 260 idős személy gondozását biztosítja. A várólistán jelenleg is legalább nyolcvanan vannak. Mi azt szeretnénk, ha meg tudnánk előzni azt, hogy az idősek bekerüljenek az intézményekbe, ezért az egyesületekkel, nemkormányzati szervezetekkel megyeszerte 2600 személy otthoni gondozását támogatjuk. Megpróbáljuk otthon, a megszokott környezetükben tartani őket, mert látjuk, tudjuk, hogy az öregotthonba való bekerülés nagyon nagy törést okoz az érintettek életében. Folyamatosan bővítjük intézményeink számát, hiszen sokan vannak, akiket nem tudnak családjuk körében ellátni. Jövő év elején adjuk át a Marosludason készülő öregotthont, amelyben 38 helyet az Alzheimer-kórban szenvedő személyeknek tartunk fenn. Lehetséges, hogy a mezőzáhi kastélyt is ilyen célra fogjuk átalakítani, konkrét döntés még nem született” – mondta Schmidt Loránd. Jó példaként a nyárádmagyarósi öregotthont említette, ahol igazi családias körülményeket sikerült kialakítani. Ketten vannak egy szobában, és a kibővített épületben helyet kapott a délutáni gyermekfoglalkoztató is, így gyerekeknek és időseknek lehetőségük van találkozni, barátkozni.

Forrás: Székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése