vasárnap, december 14, 2014

IN MEMORIAM - Dr. Takács Tibor László (4. rész)

Életének utolsó évei

1985-ben a Liliom utca (Crinului) 13 sz. alatti új otthonukba költöztek. 4 szobás, tágas, kényelmes lakás, ízlésesen berendezve. A ház körüli kertben (kb. 7 ár) 100 tő rózsa, gyümölcsfák és fenyők dicsérték a doktor úr keze munkáját.
Rendezni a házkörülieket, elvégezni a benti munkát segítségre volt szüksége az orvosnak és feleségének.
Így kerültek közvetlen kapcsolatban a Bitay Bojkó családdal, akik vállalták a teendőket. Akkor még három tagú volt a család, egyetlen fiuk Ákos iskolás volt. Bitay Bojkó Ákos az Aquaservnél dolgozott, felesége Rozália a Fonodában dolgozott.
Rózsika munkahelye a Fonoda felbomlása után (1998) megszűnt.
Takács dr. javaslatára elvégezte az ápolói képzést, és az egészségügyben helyezkedett el. Egy bensőséges viszony alakult ki a két család között.
Rózsika vallomása szerint az egyik család mindent tudott a másikról és, ha erre szükség volt, mindig segítőtársai voltak egymásnak.
Új fordulat a két család életében, a kis Blanka születése körüli problémák voltak. Berta asszony Isten áldásának tekintette a gyermekáldást (nekik nem volt gyerekük) s a Bitay Bojkó családot teljes támogatásáról biztosították, ha a kislány megszületik. Takács dr. jelen volt Blanka születésénél, s egész életén keresztül feleségével együtt jelen volt a kislány nevelésében, amelyet másodszülőként osztottak meg a Bitay Bojkó családdal.
Az egész szeretetüket, szülői nevelői elképzelésüket a kislány nevelésére fordították. Nagyon szerették Blankát, már kicsi korától istenfélőként, vallásos szellemben nevelték. Berta asszony férje biztatására, Kolozsváron, egy Silva kurzust végzett. Nagyon hitt abban, amit ott elsajátított, a bioenergia hatásában, hitt a reinkarnáció elméletében.
A kicsi Blankában édesanyja újjászületését látta, amiről meggyőződött egy kísérlet által: Blanka 4 - 5 éves lehetett, amikor a doktorné kitett az asztalra számos tárgyat, amely közül három az elhunyt édesanyjáé volt. Kérte a kislányt, akit akkor az édesanyja nevén szólított (Annuska), hogy válassza ki a kirakott tárgyak közül azokat, amelyek az övéi voltak. De csak azokat. Blanka édesanyja 3 tárgyát választotta ki, s többet egyet se.
Sok minden szépre, jóra buzdították Blankát. Pontosságra, rendre tanították sok türelemmel.
S ezt a kislány őszinte gyermeki szeretettel viszonozta. 2006-ban Takács doktorék lakásukat, javaikat Bitay Bojkó családra íratták. Nagyon bíztak a család becsületében, odaadásában. S nem csalódtak.
Takács dr. szívproblémái szolgálatának utolsó éveiben nagyon megrongálódtak.
A műtét nem segített és tudta, hogy örökölt szív problémáinak a kimenete bármelyik pillanatban végzetes lehet.
Chisu dr. úr kezelése után Marosvásárhelyen kezelték.
2007 november 14-én egy harmadik szívinfarktus következtében meghalt. Marosvásárhelyen, családi sírboltjukba temették. Berta asszony rá 5 évre halt meg (2012. június 4.) gyógyíthatatlan betegség következtében, s örök álmát alussza férje mellett.
Dr. Takács Tibor László nem vitt véghez nagy tetteket, de a hétköznapi feladatok lelkiismeretes teljesítéséből szép eredmények születtek.
A csecsemőhalandóság csökkenése, Fechete Aurel s még sok más beteg szenvedéseinek enyhítése, egészségének visszaadása volt a gyümölcse öntudatos munkájának. Hivatásnak tekintette szakmáját, amelyet az ember szolgálatába állított. Jelképe marad a ludasiak és keceiek előtt az intelligens, művelt embernek, a kitűnő szakembernek, emberszeretetnek.


Szekeres Adél

Forrásanyag:

  • Interjú: Takács Berta (2009), Szabó Ildikó (2009), Bitay Bojkó Rozália (2014)
  • Markó Béla, Egy körorvos naplójából, Vörös Zászló, 1963. március 29, 10.
  • N. Croitoru, A fi medic obligă, Steaua Roșie, 1968 martie p. 1
  • Dr. Chisu Iov Ionel, Un mare medic și om, Ludușeanul, 19-25 noiembrie 2007 p. 5 


A cikksorozat részei: 1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5 rész

13 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerkesztő!

    Köszönöm a megemlékezést, leírást. Valóban csodálatos és rendkívüli ember volt.

    Tisztelettel kérem, hogy a Bitay Bojkó családot ne említse együtt a Dr. Takács Tibor memorandumban! A Takács család életében az említett család előtt és után is ott álltak a segítők, azok akiknél egyetemi évei alatt lakott és tanult, akik a fiatalságukat töltötték a Crinului utcai ház építésével, azok akik rendezték az akkor még 150 rózsatöves meseudvart, és azok akik a nyugdíjas éveiben szeretettel várták mert minden nyarat náluk töltött.

    Köszönettel: Csobot Zsolt

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Csobot Zsolt! A Dr. Takacs Tibor memorandumban a Bitay csaladrol kozolt dolgokat, nekem, a cikkironak szemelyesen Takacs Berta szul. Csobot mondta el. Az On altal emlitett dolgokrol Takacs Berta semmit nem emlitett.
    Tisztelettel: Szekeres Adel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Szekeres Adél!

      Pedig Ludason a Crinului utcai házban személyesen is beszélgettünk anno akkor még élt a Takács család. Jól emlékszem Önre.

      Törlés
  3. Azért kíváncsi lennék, hogy miért 7 évvel a halála és 5 évvel a felesége interjúja után készült ez a cikk......

    VálaszTörlés
  4. Tisztelt Szekeres Adél!

    Szívesen állok rendelkezésére, hogy mesélhessek a családokról (Takács, Csobot, Bitay Bojkó).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Csobot Zsolt! En, ny.tortenelem szakos tanarno vagyok,aki reszt vettem a ludasi magyar kozosseg reszerol a varos monografiajanak a megirasaban 1977-ben,majd 2008-ban. A 2008-as monografiaba bevihettem a ludasi magyar egyhazak,a Telepek tortenetet,valamint 11 ludasi magyar szemelyiseg meltatasat,amit eddig nem tehettem meg.2008-ban meg nem rendelkeztem Takacs dr. adataival,s,amit eddig osszegyujtottm azzal a szandekkal tettem,hogy Ludas monografiajaban elfoglalhassa megerdemelt helyet.Sok uj adatot gyujtunk mai napig is sok temaval kapcsolatosan,feldolgozasukra es kozzetetelukre most kerult sor. Tisztettel: Szekeres Adel

      Törlés
    2. Hát nem volt valami alapos a kutatómunka...

      Törlés
    3. Megkérem a hozzászólókat, hogy tisztelettel fejtsék ki véleményüket / elégedetlenségüket a témával kapcsolatban.

      Sértés, tiszteletlen viselkedés ezen az oldalon nem elfogadott !

      Törlés
    4. Kedves Szerkesztok! Koszonom kutatomunkam igenyessegenek s a kommunikacio szabalyainak a felvallalasat.A Szimikek tendenciozus megjegyzeseit nem erdemes valaszra meltatni.En nem tudom ki a Szimike,de ha tobbet tud Takacs dr. tevekenysegerol tegye kozze. Tisztelettel: Szekeres Adel

      Törlés
    5. Amennyiben a véleménynyilvánítás tiszteletlen dolog, akkor felvállalom, hogy tiszteletlen voltam. Van aki többet tud nálam is dr Takács Tiborról, fel is ajánlotta, hogy a rendelkezésükre áll. Őt miért nem kérdezik meg. Vagy bárkit a rokonságból? Egyébként meg ha alapos lett volna a kutatómunka, akkor tudná ki vagyok.

      Törlés
  5. Igen Kedves Szimike, ez tényleg érdekes!

    VálaszTörlés
  6. Ennyit a szólásszabadságról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szólásszabadság egy olyan fogalom amelyet sokan félreértelmeznek ... igenis tiszteletlenség megvádolni a szerzőt kutatómunkája alaposságának hiányával úgy, hogy ezt semmivel sem támasztja alá.

      A személyes vagy családok közötti sérelmek megbeszélésének helye nem a Marosludas Oldala !

      A cikk moderálás alatt áll, csak azok a hozzászólások fognak megjelenni, amelyek érdemben hozzájárulnak a tartalomhoz.

      Törlés