kedd, október 09, 2012

Marosludasi interjúk: Kis István




Az októberi hónap folyamán interjúsorozatot indítunk olyan marosludasiakkal, akik szerepet vállaltak a magyar közösség életében.
Az első interjú Marosludas új  alpolgármesterével, Kis István történelem szakos tanárúrral készült. 

Marosludas Oldala:
Megkérjük mutatkozzon be a Marosludas Oldala azon olvasói számára, akik nem ismerik !
Kis István: Kis István történelem szakos tanár vagyok, Marosludason születtem, itt élek és dolgozok. Feleségem Kis Timea angol szakos tanárnő, van egy  kisfiam, akit Balázsnak hívnak. 2O12 június 29–én lettem Marosludas alpolgármestere.

Marosludas Oldala : Mikor kezdte politikai pályafutását  ?
K I : 2OO5-ben iratkoztam be az RMDSZ-be, fiatal tanárként, rövid időn belül a helyi választmány tagja lettem.
2OO8-ban bízott meg először a marosludasi magyarság egy tanácsosi mandátummal. 2O12 júniusában szereztem meg a második mandátumot, ezzel egyidőben töltöm be az alpolgármesteri tisztséget is.

Marosludas Oldala: Hogyan tud segíteni a magyar képviselet a marosludasi magyarok mindennapi gondjain ?
KI: Az alpolgármester és az RMDSZ tanácsosok megtesznek mindent, hogy a város minden negyedében és utcáján jó irányú változás történjen.
Különös figyelmet fordítunk az Andrássytelep, Eckentelep, Belsőtelep lakóinak gondjaira. Ez nem azt jelenti, hogy a város többi negyedében élő magyarokról megfeledkezünk.

Marosludas Oldala : Lassan három hónappal a mandátum átvétele után megkérjük, sorolja fel mi valósult meg és milyen tervek irányítják munkáját !
KI: 2O12 szeptember 1–én szerveztük meg második alkalommal a Marosludasi Magyar Napot az Andrassytelepi Petőfi Sándor Iskola udvarán.
Ezzel egyidőben került sor a XI-ik Kárpátmedencei Ludasok találkozójára, amelyet az idén Marosludas szervezett. Úgy érzem egy  színvonalas  rendezvény volt.
A rendezvény támogatója a Marosludasi Polgármesteri Hivatal volt.
Iskola kezdés előtt kijavítottuk az Andrassytelepi óvoda ablakait, kitakarítottuk az óvoda és az iskola udvarát. Az elkövetkező időszakban sor kerül az Andrassytelepi árkok kitakarítása. Remélem nemsokára az Eckentelepen ravatalozó terem épül és jövőre elkezdjük a ravatalozó terem építését az Andrassytelepen is.
Rövid időn belül az Andrassytelepen és az Eckentelepen első alkalommal sor kerül a nem háztartási hulladékok (ágak, levelek) összegyűjtésére.

Marosludas Oldala: Hogyan támogatja az RMDSZ a magyar oktatást ?
KI : Az RMDSZ egyik fő célja a magyar oktatás támogatása. Itt Marosludason kialakulóban van egy olyan központ, amely lefedi majd a környéket, hiszen sok olyan magyar diák ingázik Marosludasra, aki magyar nyelven akar tanulni az ötödik osztálytól de otthon nincs erre lehetősége.
Ugyanakkor a Marosludasi Középiskolában működik az egyetlen magyar tagozatú osztály a környéken. Kiemelném, hogy az 1-es számú Általános Iskolának és a Marosludasi Technológiai Líceumnak is magyar aligazgatója van. Bármilyen problémával forduljanak hozzájuk bizalommal.

Marosludas Oldala: Hogyan készül a helyi RMDSZ szervezet a parlamenti választásokra ?
KI: A parlamenti  választások december 9–ikén lesznek megtartva. A helyi RMDSZ szervezete már létrehozta a kampány tervet .
A mi választó körzetünknek az RMDSZ jelöltjei: Fodor József –Képviselőház, Csép Andrea –szenátor jelölt.

Marosludas Oldala: Mit üzen azon marosludasiak számára, akik nem támogatják az RMDSZ-t ?
KI: Ne felejtsük el, hogy 23 éve az RMDSZ képviseli a romániai magyarságot, könnyebb vagy nehezebb körülmények között, kormányon vagy ellenzékben.
Azt sem kell elfeledni, hogy a 6%-os parlamenti jelenlét diplomáciát, kitartást és  komolyságot igényel. Meg vagyok győződve, hogy az erdélyi magyarság csak egységes képviseletben gondolkozhat országos szinten . 

Marosludas Oldala: Köszönjük a kedvességét és továbbra eredményes munkát kivánunk !
KI : Szívesen válaszolok bármikor kérdéseikre és bármikor rendelkezésre állok úgy önöknek mint a blog olvasóinak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése