kedd, január 31, 2012

Önálló magyar iskola létrehozása Marosludason ?


Önálló magyar iskola létrehozása került szóba. Miért lenne jó egy ilyen intézmény Marosludason?
Czirmay Izabella tanár, kántor: – Nagy szükség van rá. A szülők, a gyerekek magyarságtudatát kellene erősíteni. A magyarság összefogására volna szükség ennek megvalósítására. De kollégiumot is kellene működtetni, hogy a környező falvakból, a szórványból is ide lehessen hozni a gyerekeket. Tapasztaljuk, hogy tiszta magyar családok is román tagozatra íratják a gyerekeket. Nagyon könnyen feladják a magyarságukat. Ezt kellene tudatosítani: nem szabad feladni a magyarságunkat.
Jakab Adél tanár: – Jó lenne, ha minél hamarabb beindulna egy tiszta magyar iskola. A gyerekek nemzeti identitásának megőrzése szempontjából fontos lenne. Nem mindegy, hogy a gyerekek milyen kultúrkör-nyezetben nőnek fel, mit sajátítanak el abból, ami a sajátjuk kellene legyen. Ha a gyerekek nem ismerik a múltjukat, milyen jövő elé néznek? Áldásos lenne egy szórványközpont, hiszen összefogná a környék magyarságát.
Tóth Mária Orsolya tanár: – Tudok róla, hogy szóba került egy önálló magyar iskola létrehozása. Jó lenne, sok mindent meg tudnánk valósítani. Úgy vélem azonban, hogy ennek vannak rossz vetületei is. Személy szerint úgy értékelem, hogy a többségi nemzetiségiekkel egy iskolába kell „járjunk”, mert ellenkező esetben a gyermekeink nem tanulják meg, hogyan kell együttműködni a román nemzetiségűekkel. Igaz, tapasztalom, hogy a magyar gyerekek szünetben egymás között is románul kezdenek beszélni.
Benkő Vivien diák: – Nagyon szeretném, ha teljesen magyar iskolába járhatnék. Jobb lenne mindenkinek. A diákok jobban egyeznének egymással, a tanárokkal jobb lenne az együttműködés. Úgy érzem, hogy sokkal barátságosabb, családiasabb közösséget alkothatnánk, mint most így. A tanulás is eredményesebb lenne, hiszen ha jobb a hangulat, jobban tudnánk koncentrálni a tanulásra. Középiskolába már elmegyek innen, vagy Kolozsváron, vagy Magyarországon tanulok tovább.
Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése