szerda, május 30, 2012

Gyöngykoszorú Marosludason


Június 1-jén déli 1 órakor Marosludas „kapujában” a hajdinások az egykori hagyományos fogadtatással – víz, kenyér és só – „nyitnak” a vajdasági Ludasról és a kárpátaljai Téglásról érkező barátaiknak.
Másnap a Hajdina kulturális egyesület a városi művelődési házzal a Kárpát-medence gyöngyei rendezvénysorozat keretében a X. Kárpát-medencei Gyöngykoszorú népdal, -zene, -táncfesztivál és kézművesfoglalkozás-találkozót tartja a Tivoli étteremben.
A Vajdaságból a Ludas Matyi kulturális egyesület színjátszói a „négy verést” jelenítik meg a Fazakas Mihály-műből. Ugyancsak a vajdasági Ludasról öt moderntáncos – négy lány és egy fiú – versenydíjazott alakításával lép a nagyérdemű elé. Kárpátaljáról, Téglásról a Rózsa népdalegyüttes, Hargita megyéből a pálpataki, a korondi (saját zenekarral) és parajdi hagyományőrzők, Szabédról a Fürge Lábak közép- és nagycsoportja, Várfalváról az Aranyosszék néptánccsoport saját zenekarral, Marosvásárhelyről a Fagyöngy citeracsoport, valamint a helyi Transilvania néptánccsoport. Vendéglátók a Tatárka, a Pohánka és a Hajdina néptánccsoportok. A találkozót táncház követi. A talpalávalót az Üver zenekar szolgáltatja.
Péntek délután kézműves-foglalkozások lesznek a művelődési házban.
Szombat délelőtt 10-től a Tivoli-teraszon a korondi Tódor György fazekasmester kiállítással teszi élménydúsabbá a rendezvényt.
Péntek este 6 órakor a határon túli vendégekkel Aranyosegerbegyen, vasárnap este, szintén 6 órától Búzásbesenyőben szerepel a Hajdina néptánccsoport, színes, változatos kulturális programmal.
T. S.


Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése