hétfő, február 18, 2013

Itt a farsang, áll a bál


Amint a második félév megkezdődött, László Aletta kezdeményezésére összedugtuk a fejünket és megbeszéltük, mi legyen, hogy legyen. Megszületett a keret, a program, mindenki tudta, mit kell tennie, és tette.
Február 13-án sor került a várva várt ünneplésre. Sok egyeztetés, tanulás, próba után a marosludasi kultúrotthonban kapott helyet a téltemetés. Szülők, nagyszülők, rokonok, szomszédok zsúfolásig töltötték a nézőteret. Jancsi bohóc köszöntötte a megjelenteket. Felcsendült a Bál, bál, maszkabál, és bevonultak a színpadra a változatos, színes jelmezekbe öltözött gyerekek és tanító nénik. Az előkészítő osztályosok nyitották a jelmezbemutatót, akik kis versikékkel készültek, tanító nénijük, László Aletta Jancsi bohócként jelent meg. Az első osztályosok az Egyszer egy királyfi című balladajátékot mutatták be, majd jelmezeiket bemutatkozó versekkel színesítették, kéményseprő tanító nénijük Kováts Zsuzsánna Ildikó. Következtek a második osztályok. Az 1-es Gimnázium másodikosait a kertészként megjelent Ambrus Melinda tanító néni készítette fel, ők modern táncot mutattak be. A Ioan Vlăduţiu Gimnázium másodikosai népi gyermekjátékokat hoztak a közös ünneplésre. Hereşanu Ildikó tanító néni ehhez társította jelmezét, stilizált népi ruhába öltözött. A harmadik és negyedik osztályosok, korukhoz illően, már farsangi jeleneteket mutattak be. Mindkét harmadik osztály tanulói felcserélték öltözetüket, a lányok fiúk lettek, a fiúk pedig lányok. A harmadikosok tanító nénii sem maradtak le. Az 1-es Gimnázium harmadikos tanító nénije Hajdu Edit, szakácsnak öltözött, Izsák Erika tanító néni a Ioan Vlăduţiu Gimnáziumból pedig cowboyruhába bújt. A negyedikes tanulók eltemették a telet, siratták is a siratóasszonyok a kiszebábu két végét, de legjobban a közepét. A negyedikesek tanítója, Gyarmati Piroska kalózzá változott. A farsangi mulatság egy közös kacsatánccal ért véget. A színpadon hét magyar tagozatos osztály 117 tanulója hét tanítónővel együtt táncolt. Ennyien talán még soha nem voltak együtt a marosludasi kultúrotthon színpadán, magyar gyerekek biztosan nem.
Bízunk benne, hogy nem az első és nem utolsó alkalom volt. Köszönjük a szülők hozzáállását valamint a művelődési ház vezetőségének a közreműködést.
Kováts Zsuzsánna Ildikó
Forrás: Népújság
Képek az eseményről a szervezők Facebook oldalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése