kedd, augusztus 27, 2013

Minden vitorlát fel!



Hasonlóképp hangzik a Hajdina néptánccsoport tagjainak fülében a felszólítás, akik augusztus 24. és 29. között Korfu szigetén a VII. Kerkyrai Nemzetközi Néptáncfesztiválon képviselik az erdélyi magyar néptáncot. Velük karöltve ér partot – csaknem másfél órás hajózás után – a szabédi Fürge Lábak néptánccsoport is.



Farkas Sándor Csaba és Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes kiváló táncosai által vezetett amatőrök felejthetetlen élmények elé néznek: az Afrikából, Ázsiából, Dél- és Észak-Amerikából érkező táncosokkal, szakikkal lépnek egy pástra. Nekik és az egész világnak óhajtják megmutatni a Maros mente elbűvölő szépségű táncait, dalait.
És ez csak egy csipet. A csoportok csodálatos szépségű Sissi királynőnk Achilleion-kastélyába is ellátogatnak. Természetesen a világon egyedülálló Pénznemek Múzeuma sem marad ki, és ami minden emberi szív kérdése – a szerelem –, erre választ kapnak a sziget északi partján, Sidariban, Korfu fővárosától, Kerkyrától 36 km-re. Itt található a sziget nagy nevezetessége, a homokdűnék közötti természetes átjáró, a Szerelmesek csatornája, avagy Canal d' Amour, mely arról biztosítja a szerelmes és hiszékeny párokat, hogyha együtt átúsznak a csatornán, örökre együtt maradnak.
Alighogy visszatérnek – augusztus 30-án az esti órákban, szeptember 1-jén délután a Hajdina a Marosvásárhelyi Forgatag meghívottjaként a Kultúrpalotában lép színpadra. Innen Andrássytelepre igyekeznek, ahol a Marosludasi Magyar Nap hangulatát fokozzák.
Akik bírják, márpedig a hajdinásoknak bírniuk kell, azok elsején reggel nyolc órakor Andrássytelepen a Petőfi Sándor Általános Iskola udvaráról indulnak a telepek első kerékpártúráján. Ugyanis a 108 éve telepített négy telep közül Andrássy, Eczken és Albistelep egy kompakt zónát ölel egybe. Ez a körút 17 km. Terveink szerint idejében visszaérkezünk, hogy Marosludason a Petőfi Sándor-szobor avatásán megjelenhessünk.
Valamennyi eseményről, élményről egy gazdagabb beszámolóban osztozunk a kedves olvasóval is.
Tóth Sándor

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése