péntek, december 27, 2013

Fejlesztik a vízhálózatot

Pénteken írják alá a marosludasi és radnóti ivóvíz- és csatornahálózat bővítésére és felújítására vonatkozó szerződést - tájékoztatott az Aquaserv regionális ivóvíz-szolgáltató. A vállalat átfogó fejlesztésbe kezdett, amelynek részeként hét Maros és Hargita megyei városban, valamint 50 községben végeznek munkálatokat egy csaknem 111 millió eurós projekt alapján. A projektet az EU kohéziós alapjaiból társfinanszíroznak. A beruházás a Bernády György polgármestersége idején végzett fejlesztésekhez hasonlítható, amikor megépítették az első vízüzemet és használtvíz-tisztító állomást, illetve több kilométeren kialakították a város csatornahálózatát.
Több mint 300.000 Maros és Hargita megyei lakos lesz a haszonélvezője az ivóvíz- és csatornahálózat korszerűsítésének és építésének. Közülük több mint 60 ezren csak most csatlakozhatnak rá a modern ivóvíz- és csatornahálózatra. Az Aquaserv vállalat 110,8 millió eurós projektjét EU-s pénzalapokból társfinanszírozzák.
A tervek szerint  összesen 7 város - Marosvásárhely, Szászrégen, Segesvár, Dicsőszentmárton, Marosludas, Radnót és Székelykeresztúr -, illetve 57 község ivóvízhálózatát és csatornarendszerét terjesztik ki és korszerűsítik.  


 „A beruházás pénzügyi támogatására vonatkozó szerződést közel két évvel ezelőtt, 2011 áprilisában írták alá, akkor még 110 millió értékben. A közbeszerzési eljárások során eszközölt megtakarításoknak köszönhetően a  Környezetvédelmi Minisztériummal kibocsátott szerződés-kiegészítésben mára 109 milliós befektetés szerepel.“ –mondta Törzsök Sándor, a kivitelező osztály vezetője.
A projektnek köszönhetően összesen 160 kilométernyi ivóvíz-, valamint 90 kilométernyi csatornahálózatot korszerűsítenek vagy építenek. Emellett hat vízüzemet és öt használtvíz-tisztító létesítményt is felújítanak. 

Az európai finanszírozásnak köszönhetően gyakorlatilag az Aquaserv által kiszolgált térség minden lakójának lehetőséget biztosítanának arra, hogy csatlakozzon az ivóvíz- és csatornahálózathoz. A 2014-2020 közötti finanszírozási időszakban a 2.000 és 10.000 fő közötti lakosságot számláló településeken EU-s támogatással terjesztenék ki a vállalat szolgáltatását. 

 „A 2014-2020 közötti időszakban megpróbáljuk EU-s támogatással rendezni ezeken a településeken az infrastruktúra terén levő gondokat. 2037-ig terjedően aktualizáltuk a fejlesztési kilátásokat.“ – magyarázta Törzsök Sándor.

A használtvíz tisztítására és a csatornahálózatra vonatkozóan szerződésben rögzítették a marosvásárhelyi, szászrégeni, dicsőszentmártoni és radnóti használtvíz-tisztító állomások felújítását, Marosludason egy új létesítmény felépítését, Szászrégenben pedig a csatornahálózat kibővítését.
Emellett egyezménybe foglalták a marosludasi, radnóti, dicsőszentmártoni, segesvári és székelykeresztúri vízüzem modernizálását, s az új nyárádmenti vezeték megépítéséről is megállapodtak.
A projekt rendkívül fontos szakaszának nevezhető az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank illetve az Aquaserv vállalat közötti 11,4 millió euró értékű hitelszerződés aláírása. A kölcsön a 110,8 (tized) millió euró értékű európai finanszírozási szerződés 10,32 (század) százalékos önrészének fedezéséhez szükséges.
A Maros megyei ivóvíz- és csatornahálózat bővítésére és felújítására vonatkozó szerződést 2011. április 8-án írták alá, a kivitelezés befejezésére pedig várhatóan 2015-ben kerül majd sor.
Forrás: tvmures.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése