hétfő, július 21, 2014

Sokfelé táncolt a Hajdina

Ilyen lelkülettel, hangulattal vágott neki 2014 nyarának a Hajdina. 

Csombordon a Rózsák Napján  táncaik a rózsák illatát varázsolták  még erőteljesebbé, az  Ezer Székely Lány Napján  – július  5-én –  Csíkszereda főterén, a Szabadság-téren léptek fel. Felemelő érzés volt ropni ott a táncot! Innen a Kegytemplomi szentmisére, a Böjte Csaba ezüst miséjére mentünk lelkiekben gazdagodni, majd a Nyeregben a Hármashalom-oltárnál táncolt a Hajdina.  A közös fotóra összegyűlt  székely lányok több mint kétezres csoportja lenyűgöző volt számunkra. Az pedig különösen megtisztelő, hogy a Hajdinások járhatták a zárótáncot. Nekik adatott meg a „függöny-húzás”, a több ezer jelenlevő hangulati feltarisznyálása. Ezen a rendezvényen évről-évre jelen lenni magyar táncos kötelesség!

Következő esemény a székely-káli  Sarlós Boldogasszony búcsú ünnepe volt, ahol délelőtt és délután is fellépett a marosludasi tánccsoport. Itt  hatvan perces dalos-táncos műsorral zártuk a nap eseményeit,  mintegy ráhangoltuk a jelenlevőket a tűzijátékra.

A világbajnoki döntő vagy a táncház? – e kettő közül kellett választani a  XVI. Marosszéki népzene és néptánctábor helyszínén, Jobbágytelkén. A választás egyértelmű volt a Hajdinások számára. Intenzív ének- és táncfelkészítőre érkeztek ide, ugyanis augusztus 17-22. között a százhalombattai XXI. Summerfest Világtánc-találkozón ők képviselik a határon túli magyarokat 2007, 2008 után, idén újból. A méltó szereplést áldozatos munka előzi meg. 

Köszönettel tartozunk a táncosoknak,  a szüleiknek, a táncoktatóiknak: Kásler Magdának és Farkas Sándor Csabának, támogatóinknak a BGA Zrt.-nek, a Comunitas Alapítványnak, a  Maros Megyei Tanácsnak, a Marosludasi Városi Tanácsnak, a Folk Center Alapítványnak, a jobbágytelki önkormányzatnak és a Petres Kálmán Általános Iskolának.

A nyár folyamán a Hajdina fellép még Kaposváron, majd a nomád táborozás nyújt egy kis lazítást.

Hazatérésünk után, szeptember 5-8. között rendezzük meg a XII. Kárpát-medencei Gyöngykoszorú Néptánctalálkozót Marosludason és az Andrássy-telepen. Erre készülünk.  

Tóth Sándor 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése