péntek, április 07, 2017

Labdarúgókapusból szkanderbajnok. A marosludasi Ciprian Tapasztó szkander Európa-bajnok lett!

Ciprian Tapasztó 2003–2007 között volt a marosvásárhelyi ASA hálóőre, azelőtt az aranyosgyéresi Huzalgyár és a medgyesi Gaz Metan kapusa volt. 2005-ben sportágat váltott és a szkandenbergnek kezdett hódolni, ahol idővel jó eredményeket ért el. 

Időközben több országos és nemzetközi versenyen diadalmaskodott, a minap pedig Európa-bajnok lett, amely titulus feljogosítja, hogy világbajnokságon is részt vegyen. Marosludas talán egyik legismertebb sportolójával beszélgettünk, és eddigi eredményeiről számolunk be az alábbiakban.

Ki is Ciprian Tapasztó?
A marosludasi erőember gyerekkora óta sportrajongó, de ő is, mint annyi más egykori helyi társa, a labdarúgással ért el eredményeket. Előbb szülővárosában játszott a helyi Mureșulnál, aztán az aranyosgyéresi Huzalgyár 3. ligás együttesének volt a biztos kezű kapusa, majd a medgyesi Gaz Metan együttesénél is megfordult, mielőtt az ASA-hoz szerződött volna, ahol 2005-ig futballozott.
Mint mondta, egy marosludasi szkanderversenynek köszönhetően szerette meg a sportágat, ahol díszmeghívottként vett részt Ion Oncescu, többszörös szkander világbajnok.

Időközben erőterembe kezdett járni, ahol a szellemi és fizikai felkészülésének köszönhetően temérdek izomzatra tett szert, ami a vele született nyers erejével párosult, így az egyik legfejlettebb, legerősebb helyi szkander versenyzővé vált. Idővel nem talált legyőzőre helyi, majd országos szinten sem.

Jelenleg a marosludasi Paco Power Gym klub versenyzője, amely színeiben március 25-26-án az angliai Garstangban (Anglia észak-nyugati része) WAL Super Qualifier Európa-bajnoki címet nyert a +102 kg-os kategóriában, majd június 29-én Las Vegasban vesz részt a szkander-vébén.
Angliában ismert már Tapasztó
A Cápának becézett izomkolosszus az utóbbi években számos országos bajnoki címet zsebelt be bal és jobb kézzel, emellett több nemzetközi versenyen is felállt a dobogó mindhárom fokára. Egyébként Angliában, Londonban Tapasztó 2015 novemberében is diadalmaskodott Európa egyik legnagyobb szkander-megmérettetésén, ahol a +95 kg-os súlycsoportban, a jobbkezes kategóriában a többszörös angol bajnok Aymeric Pradines ellen győzött, majd a szintén jobb- kezes nyílt (Open) kategóriában bronzérmet szerzett.
2016 novemberében szintén Londonban a helyi Crowne Plazában megtartott X-men Armwrestling szkander-versenyen egy arany és egy bronzérmet szerzett.

Szép éveket töltött az ASA-nál a testnevelőtanár
Ciprian Tapasztó feleségével, Mihaelával él boldog házasságban, együtt nevelik alig kétéves kislányukat. Emellett Tapasztó testnevelő-tanárként dolgozik a Maros megyei Nagyiklandon.

Oncescu, Valahu, Borbil nyomdokain haladva
A Központ azon kérdésére, hogy mik a jövőbeni tervei a sportpályafutásával kapcsolatosan, a labdarúgókapusból lett izompacsirta elmondta, hogy világbajnok szeretne lenni, vagy legalábbis vébén jeleskedni, akár barátai, elődjei: Ion Oncescu, Radu Valahu, Dănuț Borbil is. Hadd tegyük hozzá, erre minden esélye megvan, fizikumára és elszántságára való tekintettel.

Mikor volt Marosvásárhelyen az első szkanderverseny?
Marosvásárhelyen 1990-ben a helyi sportcsarnokban rendeztek először szkanderversenyt, amelyen ismert hazai önvédelmi versenyzők, bajnokok, erőemberek, ugyanakkor egykori sportolók, de amatőrök is részt vettek. A zsúfolásig megtelt sportcsarnok nézőinek felejthetetlen volt a verseny, hiszen ilyen rendezvényben nem volt még részük. A csarnok közepében Budapestről külön a versenyre hozott szkanderasztalon mérkőztek meg a sportolók, akik kieséses rendszer árán állhattak fel a dobogóra. Az akkori döntőt az egykori kétszeres olimpikon, volt Balkán-bajnok diszkoszvető, a marosvásárhelyi Nagy József játszotta, aki nagy csodálkozásra elvesztette a döntőt egy nevesincs hajdani buszvezetővel szemben.

A szkander, vagy karbirkózás (armwrestling), a birkózás egyik nagyon régi formája, aminek már több száz évvel is voltak művelői: az ír kikötők ivóiban az erős emberek ahelyett, hogy összeverjék egymást, ily módon döntötték el, ki az erősebb (az győz, aki a másik csuklóját egy meghatározott vonalra vagy az asztal lapjára szorítja).
1967-ben alakult meg Amerikában a Szkandervilágszövetség, később az Európai Szkanderszövetség, majd Romániában a Sportminisztérium csak 2016-ban ismerte el a sportágat. A világszövetség által meghatározott szabályok minden országban irányadók.

Forrás: Központ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése