csütörtök, június 29, 2017

Buday-emléktáblát avatnak a marosvásárhelyi vármúzeumban

Buday Árpád (1879–1937) régész emléktáblájának avatási ünnepségére hívja a Maros Megyei Múzeum Marosvásárhely lakosságát július 5-én.

Buday Árpád 1879. január 17-én született a Maros megyei Marosgezsén (ma Marosludashoz tartozik). A gyermek Buday tehetsége korán megmutatkozott, az elemi iskola igazgatójának ajánlására szülei a nagy hírű nagyenyedi Bethlen Kollégiumba íratták be. A nagyenyedi évek meghatározóak voltak mind a világképe kialakulásában, mind a pályaválasztása szempontjából. Az érettségi után, 1898 őszén a kolozsvári egyetem bölcsészeti karára, történelem–latin szakra iratkozott be. Már másodéves hallgatóként bekapcsolódott a Pósta Béla által létrehozott Régészeti Intézetben és az Erdélyi Múzeum Érem- és Régiségtárában folyó munkába. Húsz évig dolgozott Pósta Béla mellett és végigjárta a tudományos ranglétra szinte minden lépcsőfokát. Pósta halálát követően, 1919-ben átvette az intézet és a múzeum irányítását. 
1924 májusában nevezték ki a Kolozsvárról áttelepült szegedi egyetem Régészeti Intézetének élére. Még ez év augusztusában települt át a család Szegedre. A rövidre szabott szegedi évei alatt fáradhatatlanul intézte a Régészeti Intézet és a Diákjóléti Bizottság ügyeit, emellett a város közügyeiben is aktívan részt vett. 1937-ben, 59 évesen hosszas szenvedés után hunyt el. Erdély római korának kutatásában elért különleges érdemei elismeréseként a marosludasi városi tanács 2000-ben post mortem díszpolgári címet adományozott Buday Árpádnak, és emléktáblát avattak a tiszteletére. A neves régész halálának 80. évfordulója alkalmából a Maros Megyei Múzeum a Régészeti és Történelmi Múzeum várbeli épületében szeretné elhelyezni és újra felavatni az emléktáblát július 5-én, 12 órai kezdettel.

Forrás: Székelyhon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése