kedd, július 11, 2017

Nemzetközi folklórfesztiválon

A fesztiválok célja a bukovinai folklór szellemi és tárgyi örökségének ápolása, ismertetése, bemutatása és népszerűsítése, amelyet a Bukovinában élő, a Bukovinából Lengyelországba, Szlovákiába, Magyarországra, Erdélybe, Szerbiába elvándoroltak vállalnak fel. 

Küldetésünk a tiszta forrásból származó örökség áthagyományozása a következő nemzedékekre, és minél szélesebb körben való bemutatása. 
A 28. találkozó egyik színhelye a lengyelországi Jastrowie-Pila volt, és június 20-26. között zajlott.
A Bukovinai Székelyek Szövetségének 36 tagegyesülete közül a Hajdinát is meghívták. Vállaltuk.
A Hajdina és Pohánka néptánccsoport együttesen tudott eleget tenni ennek a felkérésnek. 
Megkaptuk a programfüzetet minden nap percre pontos teendőivel. Első látásra nagy falatnak tűnt, többeket visszalépésre késztetett.
Akik bevállalták, azoknak elejétől folyt a felkészítő.  

Indulás előtt a Fehér Megyei Magyar Napokon volt  fellépésünk.
A szervezők, a nézők, mindenki nagy elismeréssel nyugtázta a 45 perces előadást. 
Kásler Magda és Farkas Sándor Csaba táncoktatók szakértelemmel állították össze a bemutatandó produkciókat.
Az Andrássytelepre 112 évvel ezelőtt áttelepedett bukovinaiak lakodalmi szokásait mutatták be: a lakodalmas menetet, az esküvői beszédeket, a tósztokat, az ifjú pár táncát, a menyecsketáncot, a lakodalmas asztal terítését, a kínálgatást stb.
Az ifjú pár tánca, a koszorúsok táncai nagyon látványosak voltak. A nézők százai nagy csodálattal követték, és lelkes tapssal méltatták.
A bukovinai székely konyha termékei csütörtökön kerültek terítékre. Ezeket Radnóton, Andrássy-telepen és Marosludason készítették el.

A szakmai zsűri teljes elismerését és az első díjat nyerte el a Hajdina. A legkiválóbb ízek, a legszebb asztalterítés, a legjobb vendégfogadás, a szokások ismertetése nyerte meg a zsűri tetszését.  
Az óriási, népművészeti motívumokkal díszített fakanál felbecsülhetetlen ajándék számunkra. 
A fesztiválon élő zene kísérte a Hajdina produkcióját. Talpuk alá  húzták a muzsikát, jó  hangulatot varázsolva, ami a nagyérdeműt is magával ragadta.
Öt napon át az esti órákban léptünk fel, s ezek a fellépések maradandó élményeket hagytak mind táncoslányaink, fiaink, mind a kísérő szülők  szívében.
Itthon sokan drukkoltak nekünk, magukénak érezvén minden lépé-sünket, szereplésünket. Köszönet és hála a szövetségnek, a táncoktatóknak, a részt vevő táncosoknak és szüleiknek, akik el is kísértek. Köszönet  Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának, az önkormányzatnak, a RomGaznak  és a Lynx Solution Kft.-nek a támogatásért.  

Tóth Sándor

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése