kedd, november 21, 2017

A magyar szórvány napja – folklórmaraton

Sok születésnapokat vígan megélhess! –  köszöntötte a tizennyolc éves Hajdina néptáncegyüttest a Pávadíjas Harmadik és a Tokos  zenekar vegyes bandája a marosludasi  XV. Kárpát-medencei Folklórtalálkozón.

Vendégünk volt a  vajdasági Ludas Matyi Művelődési Egyesület Fűzérfonó asszonykórusa, jelen volt Aladics Tibor polgármester, a székesfehérvár-úrhidai Ikarus néptánccsoport, művészeti vezetőjük, Marton János, a Heves megyei Ludasról a  Bokréták néptánccsoport  Vargáné Csengeri Mónika polgármester vezetésével. A  bukovinai székely kórusok: Szabó Gáncs Tünde vezetésével a Cikói Német-Székely Hagyományőrző Egyesület ötszörös Arany Páva nagydíjas kórusa, Somberekről a Székely Pávakör Mátyás Márta vezetésével.
A líceum dísztermében ünnepi vacsora, finom töltött káposzta várta a vendégeket. Ismerkedés,  jókedv,  táncház fűszerezte az estét.  

Másnap délelőtt  a Boldog Gizella-templomban Ambrus Vilmos főesperes üdvözölte a vendégeket és a helybelieket. A cikói és sombereki kórusok jóvoltából első alkalommal hallhattuk  Andrássytelepen a Székely Miatyánkot.
A 112 éves magyar telepítés emlékére bemutatott hálaadó szentmise után a templomtéren,  gróf Andrássy Gyula mellszobra előtt  kórusdalok hangzottak el, s a kegyelet koszorúit helyezték el. 
Délután a marosludasi Petőfi Sándor-szobor mellett a nagykorú Hajdina és a  XV. Kárpát-medencei Gyöngykoszorú-találkozó emlékére két tuját  ültettünk el. 
Ezt követően népviseletparádé következett. A csoportok a városházáig vonultak, ahol   Kocsis Csaba, az RMDSZ kerületi elnöke  fogadta a vendégeket.
A művelődési házban Tóth Mária Orsolya alapító hajdinás vállalta a  bemondó szerepét, aki nosztalgiával tekintett vissza a kezdetekre.
Dr. Flender Gyöngyi konzul, a rendezvény védnöke elismerően szólt az eseményről, Tóth Sándor, a rendezvény szervezője abbeli meggyőződéséről szólt, hogy a kezdetre nagyon jó emlékezni, és aligha van felemelőbb küldetés, nagyobb öröm egy gyermek, egy szülő, nagyszülő számára, mint népi énekeinket, táncainkat hallatni, láttatni.

Ezzel indulhatott a folklórmaraton.

Muzsikált a Harmadik zenekar és barátai: Tokos Csongor – hegedű, Antal Csanád – hegedű, Kisfaludi Attila – brácsa és kontra, Kisfaludi János – brácsa és kontra, Vitus Csaba – nagybőgő.
A Hajdina – Farkas Sándor Csaba és Kásler Magda táncoktatók irányításával –  elbűvölően szép bonchidai táncokkal  teremtett fergeteges hangulatot.  A Pohánka  magyarói táncokat ropott. Az Ikarus néptáncegyüttes  – művészeti vezető Marton János –  kalotaszegi táncokkal érkezett.   
Miklós János és Miklós Papp Zsuzsanna kontyolódalokkal köszöntötte a 18 éves Hajdinát, majd Kraszna menti férfi- és páros táncokat mutattak be.
A Tatárka együttes, a  kicsi „aranyosak” úgy ropták a nyárádmenti táncokat, hogy a nagyérdemű is már-már felpattant, és velük járta.   
A Heves megyei ludasi Bokréták néptánccsoport  Kovács Zsolt vezetésével  első alkalommal táncolt a testvértelepülés színpadán. A település dalos pacsirtája, Kovács Adrienn csodálatos hangjával kápráztatott el.      
A Fűzérfonó asszonykórus a vajdasági Ludasról helyi népdalokkal lelkesített, örvendeztetett meg.   
Az ötszörös Arany Páva nagydíjas Cikói Német-Székely Hagyományőrzők Kórusa  bukovinai keservesekkel és vidám dalokkal töltött meg szívünket. A sombereki Székely Pávakör az egykori hadikfalvi hangulattal ajándékozott meg.  
Miklós Anna Erzsébet Istent és szüleit dicsőítő előadásában moldvai népdalcsokorral némította el a nagyérdeműt. 
A szabédi Fürge Lábak néptáncegyüttes –  Farkas Sándor Csaba és Kásler Magda táncosai – székely mezőségi, mezőpaniti és mezőkölpényi táncokat lejtettek. 
A mezőbándi Csipkebogyó néptánccsoport –  Ferencz Erika és Szász Róbert táncoktatók tanítványai –  ördöngösfüzesi táncokkal tették színesebbé az estet. 
A kibédi Piros Koszorú néptánccsoport –  Farkas Sándor Csaba és Kásler Magda csoportja –  gyönyörű sóvidéki táncokat mutattott be.   
A torockói-torockószentgyörgyi Szilas Néptánccsoport – táncoktató Pillich Balázs –  széki és mezőségi táncokat mutattott be. A két táncrendet Grancsa Tímea és Balla Tímea népdalcsokrokkal kötötte egybe.    
A Füzesi Albert által vezetett marosvásárhelyi Napsugár néptáncegyüttes autentikus széki viseletben széki táncokkal köszöntötte hajdinás barátait.     
A mezőbergenyei Kincsásók – Szász Róbert és Ferencz Erika táncoktatók tanítványai – ezúttal mezőségi táncokkal kápráztattak el mindenkit.  
Az Ikarus néptáncegyüttes még mezőföldi táncokat mutatott be, majd  a Hajdina kalotaszegi, a Pohánka magyarszováti táncait láthattuk. 
A Hajdina végül székely mezőségi táncokkal  jutalmazta a közönséget. 
A taps nemcsak a fellépőknek járt, hanem  azoknak a szülőknek, nagyszülőknek is, akik önfeláldozó munkával finom  falatokat készítettek a rendezvény ideje alatt.  

A rendezvény főtámogatója a Bethlen Gábor Zrt.,  Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa volt. További támogatók:  az EMKE, a Communitas, a Marosludasi Református Egyházközség, a városi RMDSZ, a ROMGAZ, a Lynx Solutions, a Hungant, az ELDI Pékség, a Tech Computer és sok névtelen támogató.  

Tóth Sándor 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése