hétfő, december 25, 2017

Gruppen-hecc- A(z) gender tragédiája

Gruppen-hecc- Az gender tragédiája - Kabaré

Helyszín: Marosludasi Művelődési Ház
Időpont: 2018. január 27., szombat, 19 órai kezdettel



A Rádió Gaga és a Gruppen-Hecc bemutatja:

A(Z) GENDER TRAGÉDIÁJA

Adódik a kérdés: mi a túró az a „gender“? A legtöbb idegen szavak szótárába beütve nem is ad ki találatot. Vagy maximum ezt írja ki: „valakinek a neme (férfi vagy nő)“. Na, itt keresendő az elásott kutya. Hogy se nem férfi, se nem nő, hanem az ú.n. harmadik nem. Annyira újkeletű jelenségnek a neve, hogy még el sem ért hozzánk igazán - hál’Istennek! Nyugati liberális gondolkodók azt nehezményezik, hogy az embereket a nemük szerint különböztetik meg lépten-nyomon: kérdőívekben, személyi iratokban, a közintézmények mellékhelyiségeiben. Merthogy Isten férfinak és nőnek teremté az embert. Na itt az első bibi! Félreérthető. Mért nem azt írja a Könyvek könyve, hogy „férfinak vagy nőnek teremté“? Mert így, hogy „férfinak és nőnek“ úgy is magyarázható, hogy egyszerre mindkettőnek. Nem, mert Ádám férfi volt, ő az emberiség ősapja. Igaz. Viszont, ha Éva szemszögéből nézzük a dolgot, neki Ádám az ősanya, mert az ő testéből született meg. Hú, de bonyolult, mi? Ha el akarnak igazodni ebben a gubancban, a legjobb, ha megnézik „A(z) gender tragédiáját“, ami nyilvánvalóan Madách Imre Az ember tragédiájának címét parafrazálja. 

Olyannyira, hogy ezúttal a tragédiából is kész komédia lesz. Aggodalomra pedig nincsen ok, nem csak erről fog szólni az egész kabaré. Lesznek benne „állati“ dolgok is prózában és dalban, a „kauflandos miccset“ is meg fogjuk kóstoltatni, Józsi bácsi pedig egyszer s mindenkorra megoldja a medveproblémát. Az idei kabaréba is befurakodik a #metoo kampány, és ismét feltámasztunk valakit egy interjú erejéig. A legvégén pedig egy különleges számmal tesszük fel a mandulát a haltortára.

Írta Molnár Tibor „Tajbi“ és Nagy István, előadják: Nagy István, Kárp György, Henn János, Biluska Annamária, Somody Hajnal / Csíki Hajnal, Fodor Piroska. Zenei munkatárs: Nyágai István.


Hang- és fénytechnika: Göllner Károly, producer: Hompot Szilárd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése