hétfő, április 16, 2018

Vízszennyezés a Maroson: tonnányi olaj ömlött a folyóba

Tonnányi olaj ömlött pénteken a Marosba, miután elrepedt a radnóti hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője - tájékoztatta az Agerprest Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az első becslések szerint egy tonnányi olaj ömlött a folyóba, ám a vállalat nem jelentette az incidenst.

A baleset 11-12 óra tájt történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette az 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni. „Sajnos a Marosnak ebben az időszakban rendkívül magas a vízhozama, másodpercenként mintegy 180 köbméter, emiatt igen magas a diszperziós sebesség, az olaj nagyon hamar szétoszlott a vízen. Lezártuk a hőerőmű ürítőcsatornáit. Úgy becsüljük, hogy egy tonnányi olaj ömölhetett a folyóba” - nyilatkozta Bratanovici.

A szakemberek két olajfelszívó gátat építettek, egyet Marosludas, egyet pedig Tövis magasságában. „Valószínű, hogy a hőerőműben sem vették észre a meghibásodást. Sokkal egyszerűbb lett volna, hogyha az abszorbeáló gátat az űrítőcsatornára szerelhettük volna, ahol sokkal kisebb keresztmetszeten sokkal hatékonyabban működtek volna. Tulajdonképpen a környezetszennyezés be nem jelentése kihágásnak számít. Egyelőre megtiltottuk a vízkivételt a Maros alsó szakaszán” - magyarázta az igazgató, aki arra számít, hogy az olaj néhány óra alatt szétoszlik. Halpusztulásról egyelőre nincs hír.

Az olajfolt meghaladta a második felszívó gátat, két újabbat építenek.
A Fehér megyei Alkenyéren építik meg szombaton a második abszorbeáló gátat a Maroson.
A Hunyad megyei Bezsán mellé, nem messze a marosnémeti hőerőműtől, telepítettek vasárnap egy felszívó gátat a Maroson. A szakemberek még egy gátat terveznek telepíteni a folyón lennebb. Az olajfolt meghaladta az Alkenyérre szombaton telepített második felszívó gátat.  

Forrás: Maszol.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése