csütörtök, február 14, 2019

A Marosludasi Magyar Házról

Magyar Házak, mint közösségi központok, már működnek olyan erdélyi városokban, melyek Marosludashoz hasonló helyzetben vannak: Szamosújvár, Segesvár, Medgyes, Beszterce. Ezen központok fő rendeltetése, a szórványban élő magyarság kulturális, oktatási, szellemi megerősítése.

Marosludason 2016 januárjában merült fel egy Magyar Ház létesítésének gondolata, amikor Brassai Zsombor, az RMDSZ akkori megyei elnöke, arra biztatta a helyi szervezet képviselőit, hogy merjenek nagyot álmodni és lépni egy közösségi központ megvalósításáért. Kis István, alpolgármester és az RMDSZ helyi szervezetének elnöke, egy átfogó testület felállását, egy erre a célra megalakuló új egyesületet javasolt, amely a Magyar Ház ügyén dolgozzon. Azzal indokolt, hogy városunk magyarsága teljes egészében képviselve kell legyen e nagyméretű projekt megvalósításában. Több megbeszélés következtében letettük a Marosludasért Kulturális Egyesület alapjait, melynek fő célja, az alapító okirat szerint, a marosludasi Magyar Ház megvalósítása és annak működtetése. 
A képviseleti elv alapján az új egyesület alapító tagjai: Kis István, RMDSZ – marosludasi szervezet elnöke, Ambrus Vilmos, Czirmay Csaba Levente és Kali Szabolcs Barna lelkipásztorok, Kováts Zsuzsánna Ildikó és Tóth Sándor, mint a civil szervezetek elnökei, Aszalos Rozália és Székely Zoltán Levente iskola aligazgatók. 
Elképzelésünk szerint, olyan ingatlanra van szükségünk, amelyben minden magyar szervezetnek helye legyen, szervezetten és célratörően egy tető alá kerüljön, minden ami a marosludasi és környékbeli magyarság megtartását és fejlesztését szolgálja. Olyan helyre van szükségünk, ahol gyerekeinkkel gyakrabban tudjunk foglalkozni akár szabadidő tevékenységek keretén belül, akár iskola utáni oktatási tevékenységek keretén belül. Olyan helyre van szükségünk, ahol fiataljainkat foglalkoztathatjuk, ahol szabadon tanulhatják néptáncainkat, ahol ők is biztonságban és otthon érzik magukat. Olyan helyre van szükségünk, ahol az idősek, nyugdíjasok összegyűlhetnek és kellemesen tölthetik idejüket. Olyan helyre van szükségünk, ahol minden marosludasi és környékbeli magyar otthon érzi magát és amely által biztosítjuk a magyarság szellemi megmaradását környékünkön.
2017 decemberében, Kali Szabolcs Barna és Tóth Sándor képviselték egyesületünket egy budapesti látogatáson, amelyet a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős szakosztályán tettek és ahol bemutatták terveinket. 2018 tavaszán, a Bethlen Gábor Alapítványhoz letett pályázat eredményeként, megkaptuk az első konkrét anyagi támogatást is, amelyből egy 17,5 áras telket vásároltunk az Epres utcában és megvalósítottuk a tervezést. Január 22-én, kézhez kaptuk az építkezési engedélyt, mely feljogosít arra, hogy elkezdjük a kivitelezési folyamatot. 

A megmaradt összeg, csak a munkálatok elkezdését tudja fedezni, ezért más forrásokra is szükség lesz. Megragadunk minden pályázati lehetőséget mellyel folytatni tudjuk majd az elkezdett építkezési munkálatokat, de ugyanakkor az önök segítségét is kérjük. Elsősorban, arra kérjük önöket, támogassák egyesületünk tevékenységét, adójuk 2%-val, amelyet nagyon egyszerűen átirányíthanak a Marosludasért Kulturális Egyesület felé. Olyan összegekről van szó, melyeket adó formájában az elmúlt évben már visszatartott az állam, de most lehetőségünk van civil szervezetek felé irányítani. Ugyanakkor, az elkövetkező időszakban, téglajegyek vásárlásával is támogathatjuk az építkezést, ezt a lehetőséget is ismertetni fogjuk önökkel. A marosludasiak mellett, örömmel fogadjuk a környékbeli magyarság támogatását is, mint projektünk részesei. 
A mellékletekben látható a Magyar Ház terve és letölthető az űrlap melyet kitöltve és hozzánk eljuttatva, átirányíthatja jövedelemadójának 2%-át, a Marosludasért Kulturális Egyesület számlájára.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Székely Zoltán Levente, 
Marosludasért K.E., elnöke









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése