szombat, február 08, 2020

Marosludason folytatják a projekteket

Év elején, költségvetés hiányában a tavaly megkezdett projektek folytatódnak a városban. Ezeket ismertette Kis István alpolgármester. 

– Andrássytelepen fontos előrelépések történtek. Rendeztük az óvoda udvarát, rendbe tettük a játszóteret, új hintákat, csúszdákat szereltünk fel. Az óvoda épületét, ahová 12 telepi gyermek jár napközibe, a korábbi években újítottuk fel, így nagyon otthonos körülmények között foglalkozhatnak a gyerekekkel. A kultúrotthon felújításának egy újabb szakaszánál tartunk. Miután kicseréltük a tetőt és felújítottuk a mennyezetet, most az illemhelyeket alakítjuk ki, kicseréljük az ajtókat, felújítjuk a nagyterem falait. Első fázisban 140 ezer lejt, majd 75 ezer lejt költöttünk a munkálatokra. Egy következő fázisban, amelyet az idei költségvetésbe befoglalunk, a fűtési rendszert és a padlót cseréljük ki. Arra számítunk, hogy az andrássytelepiek tavasszal birtokba vehetik a teljesen felújított művelődési házat, amit találkozók, események, rendezvények színhelyéül használhatnak. A park felújítása nem fejeződött be, a december végi határidőre a kivitelező MAPCOM cég megkésett a munkával. Az utolsó simításokkal elmaradtak. Az az igazság, hogy rosszul jött ki a lépés, hiszen télidőben nem lehet zöldövezet létrehozni, parkosítani, így ez a munkálat elmarad tavaszig. Viszont örvendünk, mert bővíteni tudjuk az 1-es Számú Általános Iskola parkolóját, továbbá járdákat sikerült kialakítani a két iskolaépület között. 

– A marosludasi művelődési ház felújítására mikor kerül sor?

– Ezzel 12 éve próbálkozunk, nagyon reméljük, hogy csak sikerül elfogadtatni a pályázatunkat, ugyanis az épület nagyon megérett a felújításra. Rossz a fűtési rendszer, húznak a nagy ablakok, hideg van a teremben, ami nagyon kellemetlen már a marosludasi közösségnek, hiszen ez a gyűlésterem már nem felel meg a mai követelményeknek. Miközben mi a művelődési ház felújítására – ami sürgős és elengedhetetlenül fontos – nem nyerünk támogatást, a Fejlesztési Minisztérium országos viszonylatban 38 mozitermet újít fel, köztük a marosludasit is, az egykori Flacărát.

– Előző látogatásunkkor szó esett a közvilágítás korszerűsítési tervéről is. Ez megvalósul-e? 

– Igen. Aláírtuk a finanszírozási szerződést, most keressük a kivitelezőt. A projekt keretében a város területén minden villanyoszlopra LED-es égőket szerelünk, s miközben több lesz az égő, csökken a fogyasztás. Újdonság, hogy a közvilágítási rendszer távirányítással fog működni, a fény erőssége is állítható, s ezzel szabályozható az áramfogyasztás is. A beruházás 20 millió lejbe kerül, amiből az önkormányzat önrésze 1,2 millió lej. Idén indul a munkálat, a kifutási idő 2 és fél év. 

– Más építkezésre, bővítésre van-e kilátás?

– Igen, bővíteni fogjuk a Vlăduţiu, volt 2-es számú általános iskolát, erre a munkálatra is aláírtuk a szerződést, melynek értéke 10,7 millió lej. Ennél nagyobb beruházás lesz egy városi bölcsőde építése a Függetlenség negyedben. A szerződést erre is aláírtuk, a versenytárgyalás folyamatban van. A beruházás értéke 6 millió lej. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése