péntek, július 17, 2020

Készül a maroskecei csomópont

Autópálya-építés újabb lendülettel
Az erdélyi A3-as autópálya maroskecei csomópontjánál újra megkezdődtek a munkálatok. Egy kolozsvári alvállalkozó vette át és folytatja a Straco cég által négy éve igencsak alulértékelt és elnyert munkálatot. Ottjártunkkor hangyaszorgalommal dolgoztak a teherautók az újranyitott építőtelepen. Az ígéret szerint két hónap alatt elkészül, így a Radnót–Maroskece szakaszt is átadhatják a forgalomnak.

A súlyos hibákkal tarkított közbeszerzési eljárás, többrendbéli óvás, az árajánlatok újraértékelése, csődhelyzet, pénzügyi gondok, hatályát vesztett építési engedélyek, azok megújítása és nem tudni még milyen okok lehetnek a háttérben, amelyek késleltették a Nyárádtő–Aranyosgyéres gyorsforgalmi út időben való megépítését.

Félpénzért vállalták – megnyerték
A médiában és a közösségi oldalakon folyó találgatások mellett hivatalos forrásból próbáltunk tájékozódni a felvállalt és nem teljesített munkálatok kapcsán. Amint a Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság sajtószóvivője, Elekes Róbert kifejtette, a Straco Grup Kft. pénzgondjainak oka mindenekelőtt a közbeszerzési eljárás során az általuk alulértékelt árajánlat. A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) megvalósíthatósági tanulmánya szerinti összeg kevesebb mint feléért, 48%-áért vállalta, így nyerhette meg a Straco a licitet, az eredmény pedig önmagáért beszél. 

A Maroskece – Aranyosgyéres 21+500 km – 37+191 km közötti 3. szakasz közbeszerzési eljárását a Straco Grup Kft. – Specialist Consulting Kft. – Total Road Kft. társulás 280 millió lejért nyerte el, de időközben a cég csődhelyzete miatt pénzügyi zárlatot rendeltek el. Az országos útügyi igazgatósággal aláírt szerződés értelmében a munkálatot 2016 májusában kezdték volna el, az átadási határidő pedig 16 hónap lett volna, de tavaly óta alig néhány százalékot teljesítettek a vállalásból.

Ovidiu Marian Barbier, a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság vezérigazgató-helyettese szerint rendkívül fontos ez a munkálat, mivel a Radnót – Maroskece 18 kilométeres autópálya-szakasszal való összeköttetést biztosítja, amellyel az Astaldi–Max Boegel társulás 95%-ban elkészült. 

Amint kifejtette, ha a jelenlegi ütemben dolgoznak, számításaik szerint két hónap alatt elkészül a csomópont. A Maroskece – Aranyosgyéres közötti 15,7 kilométeres szakasz – beleértve a csomópontot – építését a Straco cég nyerte el, a munkát 2016-ban elkezdték, de nem volt látványos a haladás, jelenleg csupán az összmunkálat 32%-ánál tartanak. Az országos útügyi igazgatóság vezetősége fokozott figyelemmel kíséri a munkálatokat, az időben való kifizetést és az építő gondjait, hogy fennakadás nélkül folytassák a tevékenységet, és ezúttal időben átadhassák – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

A Radnót – Maroskece 3+600 km – 21+500 km közötti 2. szakaszt az Astaldi SPA – Max Boegl Romania Kft. – Astalrom Rt. – Consitrans Kft. társulás nyerte. A szerződés szerint a 438 millió lej értékű munkálat megkezdése 2016 májusa, befejezése 16 hónap lett volna. 

Csődhelyzet, óvások, átütemezések…
2015-ben a Straco Grup Kft. ügyvezetői több mint kétmillió lejes adósságot halmoztak fel az állammal szemben, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) adócsalással vádolta meg őket, majd a tartozásaik miatt csőd-eljárás indult a cég ellen. Ennek ellenére ugyanabban az évben három versenytárgyalást is megnyertek. Ez lehet az egyik magyarázat a Maroskece – Aranyosgyéres szakasz építésének lassú ütemére, a másik pedig a be nem tartott ütemtervek miatt a finanszírozás csökkentése, a gyakori átütemezés. 

2015 januárjában az Országutak Infrastruktúráját Kezelő Hatóság a Radnót – Maroskece szakasz építését a társulásként pályázó Straco cégnek ítélte, ezt azonban megóvták. Március 16-án az óvásokat elbíráló országos bizottság helyt adott a fellebbezésnek, és elrendelte az ajánlatok újraértékelését, de ezt a döntést is megóvták a fővárosi táblabíróságon. Többszöri halasztás után elfogadták az óvásokat elbíráló bizottság döntését, és újravizsgálták a versenytárgyalás ajánlatait, mindez azonban folyamatos késlekedést jelentett. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése