kedd, szeptember 13, 2022

Marosludason három ingatlan vásárlását tervezik

Jövő év végéig át kell szervezni az ápolóintézeteket

A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság intézményeiben 1430 hátrányos helyzetű gyermek neveléséről és ápolásáról, továbbá 980 felnőtt gondozásáról és rehabilitációjáról gondoskodnak. A sérült személyek jogaira és védelmére vonatkozó 2018. évi 69-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a fogyatékkal élőket ápoló intézetekben a gondozottak létszámát jövő év végéig 50 személyesre kell csökkenteni, ami rendkívül nagy költséggel, átszervezéssel jár. Erről az átszervezésről és egy újabb megnyert projektről Miklea Hajnal Katalinnal, az intézmény vezérigazgatójával beszélgettünk. 

– Hány olyan intézet van a megyében, ahol ezt a létszámcsökkentést végre kell hajtani? Vegyük sorra az intézményeket.

– Három ilyen nagy intézetünk maradt még: a mikházi, a marosludasi és a marosvécsi. A megoldásokat folyamatosan keressük azért, hogy a létszámcsökkentést elérjük. Mikházán 240, Marosvécsen 250, Marosludason 108 fogyatékkal élő személy ápolásáról gondoskodunk, közülük 36 Alzheimer-kóros beteg. Marosvécsen a 250 személy elhelyezésére öt épületünk van, ezért itt körvonalazódott a megoldás. Ennek ellenére Bukarest folyton azzal vádol, hogy 2010 óta nem foglalkoztunk kellőképpen a felnőtt fogyatékosokkal, bár 2007 óta nyolc olyan projektünk volt, amely kimondottan a nagy intézetek létszámának csökkentésére irányul. Amíg PHARE-projektek, világbanki projektek voltak Vécsen, négy olyan épületet tudtunk építeni, amelyek a standardoknak megfelelnek. Így a kastélyból sikerült kivonulnunk. Mikházán is van egy 50 személyes épületünk, most újítunk fel egy másikat, ami év végéig elkészül, s akkor a kolostor mellett még két 50 személyes épületünk lesz. További 140 személy elhelyezésével lesz gondunk. A Maros Megyei Tanácsnak egy épületet sikerült megvásárolni Nyárádköszvényesen, amely megfelelő lenne egy 40-50 személyes intézménynek. Itt el kell kezdenünk a felújítási, átalakítási munkát. 

Azt szeretnénk, ha az épületet úgy alakítanák ki, hogy 50 személyt helyezhessünk el, azonban óriási a nyomás az Európai Unió s a politikum részéről, hogy a közeljövőben az ötvenes létszámot is le kell csökkenteni 30-ra. Ha most 50-esnél kisebb létszámú otthonokat hozunk létre, akkor könnyebb lesz majd az átalakítás. 

Az említett három átszervezés előtt álló intézet mellett van egy negyedik is, a marossárpataki. Ott még kérdéses az átalakítás, holott 2007-ben PHARE-pályázattal épült egy 30 személyes új épület. Mind a négy intézet esetében elkészült az átszervezési terv, amit a minisztérium jóváhagyott. Holtmaroson 50-re csökkent a létszám, Mezőkapuson az ápoló- és gondozóintézet 30 személyes, a lakóotthon 10 személyes, míg a terápiás központunk 20 személyes – mondta a vezérigazgató. 

– Most egy új projektet nyertek meg, ami a marosludasi otthon átszervezését célozza. Milyen projektről van szó? 

– A marosludasi intézetet azért hozták létre, hogy azoknak a fogyatékos gyermekeknek, akik elérték a felnőttkort, s akikről a család nem gondoskodott, folytonosságot biztosíthassunk a gyermekintézetből a felnőttintézetbe. A fogyatékkal élő fiataljaink közül 24-et lakóotthonokban lehetne elhelyezni addig, amíg felkészítik őket a társadalmi beilleszkedésre. A minisztériumnak volt egy kiírása, ami ingatlanvásárlást tett lehetővé, olyan ingatlanokra, amelyek átalakítás után használhatók. Erre a kiírásra júliusban pályáztunk, s megkaptuk a visszajelzést, hogy finanszírozni fogják a ludasi projektünket. Ez egy 3,3 millió lejes költségvetésű projekt, aminek 90 százalékát kapjuk az államtól, 10 százaléka önköltség. Ezt a 10 százalékos finanszírozást a megyei önkormányzat testülete jóvá kell hagyja. Három olyan különálló ingatlant fogunk vásárolni, amely a standardok szerint megfelel lakóotthonnak. Jövő október végéig le kell bonyolítanunk a vásárlást és az ingatlanok átalakítását. Három olyan ingatlant kell keresünk, amelyben 8-8 fogyatékkal élő fiatalt tudunk elhelyezni. Ezeket a lakóotthonokat nappali foglalkoztatóval kell „összekötni”, hiszen a fiatalokat foglalkozásokkal kell segíteni abban, hogy felkészüljenek az önállósulásra. Emellett a lakóotthonok melletti szomszédokat is fel kell készíteni arra, hogy a fogyatékkal élő fiatalok a jövőben ott fognak élni, ott lesznek az utcán, bekerülnek a közösségbe. 

– Újabb pályázási lehetőség van-e?

– Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket, mert a Maros Megyei Tanács költségvetéséből ilyen hatalmas összegeket elkülöníteni ingatlanok vásárlására és utána az átalakításukra és felújításukra nagyon nagy erőfeszítés. 

Azért, hogy az előírt csökkentett létszámot elérjük, próbáljuk megakadályozni az újabb beutalásokat. A bentlakók hozzátartozóit is megkeressük, hogy ha egy mód van rá, a gondozottak visszakerüljenek a családba. Kevés erre az esély, de az utóbbi két-három évben csak vannak pozitív példáink. Van, aki újra beilleszkedett a családba, van olyan, aki férjhez ment – tájékoztatott Miklea Hajnal-Katalin vezérigazgató. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése