szombat, október 15, 2022

Sikerült megmenteni a marosludasi cukorgyárat

Még nem tisztázták az üzemeltetési formát

Az október 13-án, szerdán reggel 9 órától este 10-ig tartó tárgyalást követően a cukorrépa-termesztők egyesülete a marosludasi cukorgyár tulajdonosaival, a francia Tereos cég képviselőivel egyezséget kötött, aminek alapján az egyesület megvásárolja a lebontásra ítélt egységet – tájékoztatta lapunkat Teodor Aflat, a marosludasi BETA cukorrépa-termesztők egyesületének képviselője. Elmondta, megegyeztek az árban is, amely azonban a memorandumban leszögezett bizalmassági záradék értelmében titkos. Október 14-én, pénteken Tordán találkoztak az egyesülethez tartozó cukorrépa-termesztő gazdákkal, és arról tárgyaltak, hogy milyen formában üzemeltessék a gazdasági egységet. 

Mint ismeretes, a marosludasi cukorgyárat a franciaországi Tereos cég vásárolta meg, majd veszteséges működtetésre hivatkozva a franciaországi cég tavasszal bezárta a cukorgyárat, és azt tervezte, hogy csak a cukorrépamosó részleget tartja meg, a cukorrépa-feldolgozó részleg gépeit és berendezéseit leszerelik és elszállítják, illetve egy részüket ócskavasként értékesítik. Az intézkedés ellen tiltakoztak a cukorrépa-termesztők, és beadvánnyal fordultak a minisztériumhoz, hogy a szaktárca mentse meg a gazdasági egységet. Adrian Chesnoiu korábbi mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter rendelete alapján létrehozott egy szakértői bizottságot, amely tárgyalásokat folytatott a gyár megvásárlásáról a tulajdonos, a franciaországi Tereos Románia képviselőivel. Francois Queva, a Tereos Románia vezérigazgatója nyilvánosan is megerősítette, hogy áprilisban megígérte a mezőgazdasági miniszternek, hogy eladja a gyárat a román államnak. A tárgyalásokat követően megegyeztek a minisztériummal. A 2022. május 4-i kormányülésen elfogadták azt az egyezményt (memorandumot), amelynek alapján a minisztérium tárgyalásokat kezdeményezhet a francia céggel. Ennek alapján a szaktárca mintegy 70 millió eurót kellett volna fizessen az élelmiszer-ipari üzemért. A vásárló és a későbbi üzemeltető a 2019-ben létrehozott Egyesülés Agroélelmiszeri Román Kereskedőház lett volna. A kereskedőház azzal a céllal jött létre, hogy kiskereskedelmi értékesítési hálózatot alakítson ki a hazai termelőknek. Kiderült, hogy „fantomcégről” van szó, ugyanis semmilyen érdemi tevékenységet nem folytatott. Fennállásának első három évében 13,5 millió lej veszteséget termelt. A Tereos cég a vásárlási folyamatban határidőket szabott meg, és a leszögezett összegtől nem tágított, így felfüggesztették a tárgyalásokat. Gyakorlatilag elúszott ez a lehetőség. 

Pénteken Teodor Aflat lapunknak elmondta, a franciákkal kötött egyezményben leszögezték az adásvétel lépéseit és azt is, hogy titokban tartják a vételárat. Kérdésünkre kifejtette, létrehoznák a cukorrépa-termesztők szövetkezetét, amelynek tagjai részvényesekként működtetnék a gyárat. Jelenleg egyesületéhez több mint 300 termesztő tartozik, azonban a marosludasi cukorgyár bezárása miatt többen lemondtak a cukorrépáról, egyesek – köztük a nyilatkozó is – átálltak a burgonyatermesztésre. „A tagok közül sokan nem hittek abban, hogy az egyesület megvásárolja a gyárat, ezért elsősorban őket kell meggyőznünk, hogy térjenek vissza a cukorrépa-termesztéshez. Erről beszéltünk Tordán is, ahol első lépésként megoldást keresünk az üzem működtetésére, fenntartására. A következő időszakban konkretizáljuk az adásvételi szerződést, ugyanakkor meg kell alakítanunk azt a jogi szervezetet, amellyel szerződést kötnek majd a cukorrépa-termesztők, hiszen csak ezen keresztül vásárolhatjuk majd fel a répát. Szeretnénk, ha minél többen lennénk – vidéktől, nemzetiségtől függetlenül –, hiszen közös nemzeti érdekünk, hogy a Románia szívében levő cukorgyárat fenntartsuk, és saját magunknak állítsuk elő a cukrot. Környékünkön megfelelő a csapadékmennyiség, jó a talaj, kiváló cukortartalmú répa terem, kár lenne ezt a lehetőséget elherdálni” – mondta a Népújságnak Teodor Aflat. 

A rendszerváltáskor Romániában 33 cukorgyár működött, ezeket rendre bezárták. A marosludasi üzem bezárásával viszont csupán egyetlen cukorgyár maradt, a románvásári, ahova az egyesület képviselőjének tudomása szerint mintegy 7000 hektárról szállítanak még cukorrépát. Környékünkről mindössze 400 hektárról került feldolgozásra szánt répa a moldvai városba. 2020-ban a marosludasi cukorgyárba szintén mintegy 7000 hektárról szállítottak be cukorrépát Maros, Hargita, Kolozs, Brassó, Szeben, Kovászna, Fehér, Hunyad és Beszterce-Naszód megyéből. Tavaly az üzem 153 dolgozóval, a belföldi fogyasztás 25 százalékát fedezte, ezért Románia 337 millió euró értékben importált kristálycukrot. Az országban évente mintegy félmillió tonna cukrot fogyasztanak. A Tereosszal kötött egyezség alapján az új működtetők megígérték, hogy biztosítják a 150 munkahelyet. 

Teodor Aflat kijelentette: november 15-ig véglegesítik az adásvételt. Reméli, hogy addig kidolgozzák a működtetési formát, illetve megtalálják a jogi hátteret is. Jó lett volna, ha júliusig nyélbe ütik a vásárt, mert most már késő újabb cukorrépa-termesztőket toborozni, de remélik, hogy decemberben már újabb szerződéseket köthetnek, így 2023 elején lesznek, akik még visszatérnek hozzájuk, és újabb gazdák is belevágnak a cukorrépa-termesztésbe. Felvetésünkre kifejtette, sajnos szembe kell nézniük az illojális konkurenciával, mert az EU-n belül vannak olyan tagállamok, ahol jobban támogatják a cukorrépa-termesztőket – a szállítást és egyéb illetékeket is az állam fedezi –, így a hazainál jóval olcsóbban tudják eladni nálunk a cukrot. Az élelmiszerláncok arra kényszerítik a beszállítókat (akár a burgonya esetében), hogy az országban levő teljes láncot lássa el a mezőgazdasági-élelmiszeripari előállító cég, ami a hazai viszonyokat tekintve lehetetlen. Kellene valami megoldást találni arra, hogy regionális szintű ellátást biztosítsanak a mezőgazdasági termékekkel és ezáltal felkarolhatnák a hazai ipart, nemcsak a cukor, hanem más hazai élelmiszeripari termékek esetében is. Reméli, hogy a cukorgyár átvételével, aminek mindenképpen ösztönöznie kellene a hazai termesztőket – a szaktárca is talál megoldást a gazdák támogatására. Tegyük hozzá: a puding próbája november 15-étől kezdődik. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése