csütörtök, január 19, 2023

A hónap végén a gazdák tulajdonába kerülhet a marosludasi cukorgyár

Fél évvel a tárgyalások megkezdődését követően úgy tűnik, hogy pont kerülhet a marosludasi cukorgyár felvásárlásának ügyére.

A Marosvásárhelyi Rádió román adása arról számol be, hogy január végéig a francia tulajdonú Tereos Rt. és egy helyi gazdákat összefogó szövetkezet megállapodhat az üzem adásvételének részleteiről, és az ezzel kapcsolatos szerződés is aláírásra kerülhet. Az alku azt eredményezheti, hogy megmenekül a 60 éves múlttal rendelkező üzem, és Romániában ezen a területen példátlan módon a cukorrépa termelők tulajdonába kerülhet a feldolgozóegység.

A gazdák képviselője, Teodor Aflat a rádiónak azt nyilatkozta, hogy a hónap elején a gazdák találkoztak az üzem vezetőségével, ezt követően pedig a héten a két fél jogászai megállapodtak a jogi részleteket illetően is. Aflat elmondása szerint a szerződés aláírására január 30-án kerül sor. „A megbeszélések pozitív tendenciát mutatnak, vannak még megoldandó kérdések, és várunk még a hónap végéig, amikor remélhetőleg mindent sikerül rendezni. Eddig kitartottunk, és tudom, hogy sikerül ezen is túllenni” – mondta Aflat.

Az ügy húzódása ugyanakkor továbbra is azt jelenti, hogy az üzem több mint 150 alkalmazottja legalább január végéig kényszerszabadságon marad. Az alkalmazottak szakszervezetének elnöke a rádiónak azt mondta, hogy az új tulajdonos átvenné a személyzetet, amelyek közül 10-en időközben nyugdíjba mentek vagy új munkahelyet kerestek maguknak.

A Tereos Rt. 2021-ben jelentette be, hogy el kívánja adni a veszteségesen működő marosludasi gyáregységet. Tavaly egy 400 tagot számláló gazdálkodói szövetség arra kérte a mezőgazdasági minisztériumot, hogy mentsék meg a cukorgyárat. A szaktárca részéről előzetesen pozitív válasz érkezett a megkeresésre, de később a minisztérium elállt a felvásárlói szándéktól. A tárca döntését látva a gazdálkodók konkrét ajánlatot tettek az üzemért, a tárgyalások viszont fél éve húzódnak.

Forrás: Transtelex.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése