szombat, február 04, 2023

Nagy meglepetésre mégsem a gazdák vették meg a marosludasi cukorgyárat

Nagy meglepetésre mégsem egy helyi gazdákból álló szövetkezet, hanem a Brassó megyei botfalusi cukorgyár tulajdonosa, valamint egy élelmiszeripari üzletember vásárolja meg a marosludasi cukorgyárat a francia Tereos cégcsoporttól. 

A bejelentés azért váratlan fordulat, mert január közepén Teodor Aflat, az egyik legnagyobb erdélyi mezőgazdasági szereplő bejelentette, hogy az általa vezetett, gazdákat tömörítő szövetkezet egyeszégre jutott a francia tulajdonossal a Maros megyei cukorgyár megvásárlásáról, és január 31-én jogászok segítségével véglegesítik és írják alá az adásvételi szerződést.

Aflat ugyanakkor az Agrointel mezőgazdasági szakportálnak szerdán bejelentette, hogy a tranzakció nem zárult le, és az üzem minden jel szerint romániai befektetők tulajdonába került. „Bukarestben kellett lennünk a szerződés aláírása miatt, de felhívott a gyár igazgatója és közölte, hogy valaki másnak adták el az üzemet. Nekünk nem árult el részleteket, hogy ki, hogyan és miért vásárolja meg a gyárat. Megkérdeztem, hogy mi a sérelmük, folytathatnánk-e a tárgyalásokat ott, ahol abbahagytuk, de nem kaptam magyarázatot, az ügyvédeket hibáztatták. Azért is vagyunk megdöbbenve, mert hitelkeretekről kötöttünk szerződést a bankkal, hiteleket vettünk fel, illetve a répatermesztők is támaszkodtak ránk” – nyilatkozta a termelő a portálnak.

Nem sokkal Aflat bejelentése után a Tereos is hivatalos közleményt tett közzé. Ebben „nagy örömmel jelentik be”, hogy a marosludasi cukorgyárat Mihaela Neagu, a botfalusi cukorgyár tulajdonosa, valamint Mihail-Daniel Matache, agrár-élelmiszeripari befektető vásárolja meg. A közlemény idézi Gerard Clay-t is, a Tereos Románia igazgatótanácsának elnökét, aki szerint az adásvétel lehetővé teszi a munkahelyek megmaradását, valamint a gyár tevékenységének folytatását.

„Ez egy bátor projekt, amelyre azért vállalkoztunk, hogy fellendítsük Romániában a cukortermelést” – idézi a közlemény Mihaela Neagut is, aki rámutat, hogy 2021-ben Romániában termesztett cukorrépából gyártott cukor a hazai szükségleteknek mindössze 25%-át tette ki. „A következő napokban megkezdjük a tárgyalásokat a gazdálkodókkal, ugyanis a régióban meg kell kötni a 2023-as őszi időszakra a cukorrépa felvásárlására vonatkozó szerződéseket. Biztosítjuk a régió mintegy 300 termelőjét arról, hogy nyitottak vagyunk az együttműködésre, és szeretnénk biztosítani a több mint 150 alkalmazottat arról, hogy megtarthatják munkahelyüket” – nyilatkozta Neagu.

A Tereos Rt. 2021-ben jelentette be, hogy el kívánja adni a veszteségesen működő marosludasi gyáregységet. Tavaly egy 400 tagot számláló gazdálkodói szövetség arra kérte a mezőgazdasági minisztériumot, hogy mentsék meg a cukorgyárat. A szaktárca részéről előzetesen pozitív válasz érkezett a megkeresésre, de később a minisztérium elállt a felvásárlói szándéktól. A tárca döntését látva a gazdálkodók konkrét ajánlatot tettek tavaly ősszel az üzemért, a tárgyalások viszont fél éve húzódtak. Most viszont mégis más befektetők tulajdonába kerül az üzem.

Arról novemberben írtunk, hogy a Mihaela Neagu vezette Best Achiziții Kft. azt tervezi, hogy 2023 nyarától újraindítja a cukorgyártást a Brassó megyei Botfalusi Cukorgyártelepen is. A vállalatvezető akkori nyilatkozata szerint tárgyalásra hívják a térség, főként Brassó és Kovászna megye cukorrépatermelőit annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak az idei évi termények felvásárlásáról. A vállalat arra számít, hogy mivel a termelés 2018-as leállítása óta folyamatos az érdeklődés a gazdák részéről a nagymúltú üzem sorsa és újraindulása felől, a gazdák részéről nagy lesz a nyitottság.

Forrás: Transtelex

Az Erdély TV beszámolója:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése