csütörtök, október 05, 2023

Hazafias vállalkozás az újraindítás

Miniszteri látogatás a marosludasi cukorgyárban

– Hazafias gazdasági vállalkozás volt megmenteni és újraindítani a gyárat – jelentette ki tegnap délelőtt a marosludasi cukorgyárban tett látogatása után Florin-Ionuţ Barbu mezőgazdasági miniszter, aki a szaktárca több képviselőjével, Dumitriţa Gliga parlamenti képviselő társaságában kereste fel a nemrég újraindított mezőgazdasági, élelmiszeripari egységet. A tárcavezetőt a gyár képviselőinek élén Mihaela Neagu többségi tulajdonos is fogadta. 

A miniszter meglátogatta a gyárat, majd találkozott a gazdákkal is. A zártkörű beszélgetésen elsősorban a cukorrépa-termesztőket érintő gondokról tárgyaltak, és arról, hogy miként tudja segíteni majd a szaktárca a gazdákat. A látogatás végén a miniszter és a főrészvényes a gyár udvarán sajtótájékoztatót tartott.

Florin-Ionuţ Barbu gratulált a vállalkozónak azért, hogy sikerült újraindítani a gyárat, amely végre hazai cukrot állít elő és juttat a piacra. Továbbá fontosnak tartotta, hogy ezáltal a gazdákat is arra ösztönzik, hogy termesszenek cukorrépát, és az sem mellékes, hogy munkahelyeket létesítenek ezáltal. A Népújság arra volt kíváncsi, hogy miként tartható fenn hosszú távon a hazai cukor ára az importtermékkel szemben, illetve milyen programmal támogathatja még a gazdákat a minisztérium, hiszen ez volt a legfontosabb kérdés, amelyet a termesztők felvetettek a beszélgetésen. 

A miniszter kifejtette, a szaktárca kezdeményezésére árstopot vezettek be az élelmiszeripari termékekre, így ezek hozzáadott értéke nem haladhatja meg a 9%-ot. Mérlegelik, hogy a termesztésre szánt direkt támogatás összegét is növeljék, de erről tárgyalást kell folytassanak az Európai Bizottsággal, még akkor is, ha az összeget a minisztérium költségvetéséből folyósítanák. 

Ami az ipari egység felkarolását illeti, nemsokára meghirdetik az INVESTALIM  programot, amelynek keretében mezőgazdasági termékeket feldolgozó egységek 600 millió euró összértékre pályázhatnak fejlesztésre, újabb egységek létesítésére vagy műszaki felújításra. Szó esett még az ukrajnai háború okozta helyzetről is. 

Florin-Ionuţ Barbu megerősítette, hogy Románia átengedi a búzaszállítmányokat az országon, de a hazai gazdák és/vagy feldolgozók csak annyit vásárolhatnak, amennyi a hazai hiányt pótolja. Az ukrán fél ilyen szigorított feltételekkel szállíthatja majd át országunkon a búzát, addig egyetlen ukrán szállítmány sem jut be az országba! – mondta a szaktárcavezető. 

Mihaela Neagu, a marosludasi és a botfalusi cukorgyárak tulajdonosa elmondta, több millió (tudomásunk szerint 8 millió) eurót fordított a ludasi gyár felújítására, és az országban egyedül itt termelnek cukrot, a botfalusi gyárban csak csomagolják a terméket. Ezért is egyelőre a ludasi cukor kilós kiszerelésben botfalusi védjeggyel kerül az áruházakba. Egyelőre az előállított mennyiséget a szupermarketeken keresztül értékesítik. Tavasszal bizonytalan volt az újraindítás, ezért alig 70 gazdával kötöttek szerződést 3400 hektár területre Maros, Kolozs, Brassó, Fehér, Beszterce-Naszód, Arad és Bihar megyei gazdákkal. 150 állandó alkalmazott és 30 idénymunkás foglalkoztatásával indították be a termelést, az irányítást pedig korábban itt dolgozó szakemberekre bízták, akiknek sikerült megfelelő kapacitással és műszaki feltételek mellett elindítani az egységet. Ha vaníliáscukrot és porcukrot is előállítva, teljes kapacitással üzemelnének, akkor akár 300 alkalmazottat is foglalkoztatnának. 

A vállalkozó reményét fejezte ki, hogy jövőben megduplázzák a beszállítókat, és legalább 10.000 hektárról dolgoznak majd fel cukorrépát Marosludason. Köztudott, hogy az országban a legjobb cukorrépa-termő vidékek megyénkben vannak.

Mind a termesztők, mind a gyár munkaerőhiánnyal küzd. Ezt a cukorgyárban egyelőre külföldi vendégmunkásokkal pótolták, de Mihaela Neagu elmondta, a jövő idényben ludasiakat is alkalmaznak, csak a fiataloknak meg kell tanulni a szakmát (gépkezelést, technológiát), így, amennyiben megnő a szerződtetett terület, lehetőség nyílik majd újabb munkahelyek teremtésére.

A tulajdonos hozzátette: már dolgoznak az új szerződéseken, amelyekkel új kedvezményeket ajánlanak a termesztőknek (sz.m. vetőmag és egyéb input megelőlegezése), így reméli, hogy lesz, aki hosszú távon ellássa majd az ország egyetlen megmaradt, működő cukorgyárát. 

Forrás:  Népújság

Az Erdély TV beszámolója:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése