csütörtök, november 09, 2023

Ünnepségsorozat Andrássytelepen

A magyar szórvány napja keretében három rendezvényt szerveznek a Marosludashoz tartozó Andrássytelepen. 

November 9-én, csütörtökön (ma) 17 órától az andrássytelepi Boldog Gizella római katolikus templom kertjében megkoszorúzzák ifj. gr. Andrássy Gyula mellszobrát. Ünnepi köszöntőt mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Kocsis Csaba megyei tanácsos, Portik Hegyi Kelemen főesperes és Tóth Sándor, a Hajdina Kulturális Egyesület elnöke. 

A népviseletbe öltözött fiatalok, a Hajdina néptáncegyüttes, a Pohánka, a Tatárka tánccsoportok és a Haricska zenekar a kultúrotthonba vonulnak, ahol ünnepi előadás következik. 

A résztvevőket Császár Béla református lelkész, a Hajdina-mozgalom úttörője, Marosludas alpolgármestere fogja köszönteni.

A rendezvényt követően Potápi Árpád államtitkár a helyi lelkészekkel, az egyesületek képviselőivel és az érdekképviselet vezetőivel folytat megbeszélést. 

November 11-én, szombaton 16 órától az 1-es Számú Általános Iskola sportcsarnokában szervezik meg a IX. bukovinai székely találkozót. 

A rendezvény a Bekecs Táncszínháznak A helység kalapácsa című előadásával kezdődik. 

Ezt követi Tóth Mária Orsolya előadása, amely a 120 évvel ezelőtti betelepítéskor érkező első 67 család emlékét idézi fel, majd László Gergely Pál dévai helytörténész a két dévai telepítést mutatja be. 

Ezután a népi muzsika, a néptánc és népdal örvendezteti meg a résztvevőket. Fellépnek a csernakeresztúri hagyományőrzők, a dévai Szivárvány dalárda, a Kis-Bekecs néptáncegyüttes, a Tatárka, a Pohánka tánccsoportok, a Haricska zenekar és a Hajdnia néptáncegyüttes. Muzsikál az Ördögszekér.

Az ünneplés Andrássytelepen a kultúrotthonban szeretetlakomával és táncházzal folytatódik. 

A rendezvényre a Bukovinai Székely Csűr, a Hajdina Kulturális Egyesület szeretettel várja a résztvevőket – tájékoztatott Tóth Sándor, a Hajdina Kulturális Egyesület elnöke.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése