szerda, december 20, 2023

December 21-től jobban autózhatunk

December 21-től, jövő csütörtök estétől autópályán közlekedhetünk Marosvásárhely és Kolozsvár (pontosabban Gyalu) között. Az osztrák és német építők nyolc hónappal a határidő előtt végeztek a fennmaradt 15 kilométeres szakasszal.

A politikum ugyan nem tudott december elsején szalagot vágni, de nem is bízta a az építőkre vagy a megrendelőre, hogy ő jelentse be az örömhírt. Marcel Ciolacu kormányfő és Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter személyesen utazott Maroskecére, hogy elmondja a sajtó képviselőinek: december 21-én, valamikor az esti órákban megnyílik a Marosvásárhelyt Kolozsvárral összekötő autópálya hiányzó, valamivel több mint 15 kilométeres szakasza. A hírt a térség más politikusai is átvették és tetszikelések reményében megosztották közösségi oldalukon.

A Pro Infrastructura Egyesület már fél évvel korábban jelezte, hogy amennyiben a továbbiakban is ilyen komoly hozzáállást tanúsít, a Strabag és Geiger társulása év végéig használhatóvá teszi az útszakaszt. Ez nem azt jelenti, hogy az osztrák és német cég befejezte a munka lényegét, azonban az úttest mellett még számos tennivalója maradt. Az átadás határideje 2024 augusztusa.

A Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakasz átadásával Marosludas, Aranyosgyéres, Torda, Gyulafehérvár, Déva, Temesvár, Arad, Szeged és Kecskemét érintésével szinte végig autópályán utazhatunk Marosvásárhelyről Budapestre. A 615 kilométernyi sztrádából már csak a Holgya és Marzsina közötti 15 kilométer hiányzik; a problémás szakasz építésének a nyáron láttak neki, és 2026-ig kell végezniük.

Forrás: Vásárhely.ma


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése