kedd, július 09, 2024

Marosludas a Magyar Televízió (M5 csatorna) műsorán

A Magyar Televízió Hazajáró műsorának stábja városunkba is ellátogatott igy legfrissebb adásukban városunkat is bemutatják.

"Nincs bizony földi álom, mi felérne történelmi hazánknak ezzel a varázslatos vidékével, amelyen színes néprajzi tájegységeket egymáshoz fűzve folyik át a Maros. Székelyföldet elhagyva, a Nyárádot felvéve, az Aranyosra várva, a Mezőség, Küküllővidék és Aranyosszék átmeneti vidékén kanyarog keresztül, hol komótosan, hol fürgébben, suvadásos dombokkal szegélyezett lapályán. A Marosmezőn, ahol régi kastélyok, egyházak és apró községek színfalai között, élni akaró magyar közösségek próbálják tovább zengetni Erdély égig zúgó dallamát.

Csittszentivánról indulunk tovább a Maros mentén. Búzásbesenyő és Kerelőszentpál után Magyardellő, majd Marosugra következik. Felfűzzük Radnótot, majd szép suvadások mentén kajakkal evezünk át Kutyfalvára, hogy Marosbogát érintésével érjünk Marosludasra.

A "Hazajáró" hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig - megannyi magyar emlék kíséri a "Hazajáró" soha véget nem érő útját." 

A Marosludasról szóló rész 17:53-tól:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése