hétfő, június 11, 2012

A Kárpát-medence gyöngyei



A Gyöngykoszorú ünnepségsorozatra érkező vajdasági ludasiakat, a színjátszókat, a táncosokat és a kárpátaljai, téglási dalosokat, zenészeket Marosludas határában fogadtuk. A csoportok nemcsak Marosludason, hanem Aranyosegerbegyen és Búzásbesenyőben is felléptek, előadásukat elsöprő siker koronázta.
Aranyosegerbegynek hasonló élményben aligha volt része. A helybeli Árvalányhaj furulya- és énekescsoport hangolta rá a nagyérdeműt az előadásra. A vajdasági Ludas Matyi, a dalcsokor lélekhasogató dallamai, Szűcs István monológjai és a hajdinások kalotaszegi, küküllőmenti és mezőségi tánca véget nem érő tapsot kapott. Az utazás és előadások fáradalmait a Rezident Clubban hajnalig tartó „lazítással” pihenték ki. Ez még két éjszaka megismétlődött.
A vendégek a tordai sóbányába is ellátogattak. Élménydús esemény volt, amit a római katolikus templomban tartott szentmise tetézett, hiszen Bertalan László plébános igehirdetése a szívekbe talált.
Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnöke is részt vett az ünnepségen. Florin Ionaş Urcan polgármester a fesztivál szervezésében további támogatásáról biztosított. Szekeres Adél nyugalmazott tanárnő, volt városi EMKE-elnök felolvasta a megyei szervezet köszöntőlevelét, és átadta Tóth Sándor elnöknek a Marosludas magyarságának járó EMKE-oklevelet.
A fesztiválon fellépett a Hajdina második hajtása, a Tatárka bukovinai táncokkal nyitotta meg a találkozót. A kárpátaljai Rózsa népdalegyüttes többször is szerepelt, Szűcs István humoros monológjaival szórakoztatott. Ludas Matyi, Döbrögi és az ispán társaságában többször is megnevettetett. A szabédi Fürgelábak vajdaszentiványi, sárpataki táncokkal remekelt, oktatójuk Kásler Magda és Fülöp Sándor Csaba. A parajdi Ide lábam! hagyományápolók táncait az Üver zenekar kísérte, akárcsak a pálpatakiak, a Pohánka és a Hajdina táncosait. A Fagyöngy citerásai játékukkal és énekeikkel örvendeztették meg a résztvevőket. A Transilvania együttes törzsvendégként otthonosan szerepelt. Őket a házigazda Hajdina első hajtása, a Pohánka felcsíki táncokkal követte.
Korond hagyományápolói saját zenekaruk kíséretében a fonó szokásait elevenítették fel. A tíz évvel ezelőtt is jelen levő várfalvi táncosok saját zenekaruk kíséretében járták a magyarpalatkai táncokat. A pálpataki hagyományőrzők sóvidéki táncai nagy sikert arattak. A fellépések sorozatát a Hajdina zárta. Magdika és Sándor palatkai táncokat tanított. Premier volt. Tapsvihar fogadta a sűrű magyart lejtő legényeket. A korcsosnál mindenki talpon volt.
A fesztivált éjszakába nyúló táncházzal folytatták a résztvevők.
Tóth Sándor, Marosludas
Forrás: Népujság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése