péntek, január 25, 2013

Csongor és Tünde - Táncszínház


Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde - Táncszínház
Előadja: Bekecs Néptáncegyüttes


A Bekecs Néptáncegyüttes 1998-tól működik a Bocskai István alapítvány égisze alatt. A táncegyüttes nagy hangsúlyt fektet a helyi és más tájegységek táncainak és népszokásainak bemutatására. Első bemutatkozása 2008 elején volt volt, első nagy műsora 2009 közepén került a színpadra Erdélyország sok szép vize címmel, amely azóta több mint 100 előadást ért meg külföldön és itthon. 2010 elején elkészült a második nagy műsor A farsang farkára címmel, nyárádmenti tavaszköszöntő szokásokat mutatva be.

A Csongor és Tünde táncszínházi produkciót 2011 tavaszán vitték színre, rendezője és dramaturgja Török Viola, koreográfus Benő Barna-Zsolt, zene Könczei Árpád, jelmez Szélyes Andrea.

A Bekecs néptáncegyüttes ezúttal a néptánc nyelvezetét gondolja tovább, nyit a kortárs-kontakt elemek felé és sajátságosan építi be  a színpadi szöveget az előadás formanyelvébe.

A Csongor és Tünde témája a boldogságkeresés az útvesztők sötétjében és a célravezető út belső sugallatra történő megtalálása a szerelem ereje által. Ez az a megtartó erő, amely harmóniát és rendet teremt, közösséget, hagyományt alkot és éltet tovább. Az előadás egy mai lehetséges módon értelmezi Vörösmarty Mihály filozófiai gondolatait és  önmagunk keresését az erdélyi népi kultúra gazdag szellemi közegében - mondja az előadásról Török Viola rendező-dramaturg.


Szereposztás:
Csongor: Móréh Zsolt
Tünde: Tõkés Imola
Balga: Siklódi Csaba
Ilma: Fülöp Eszter
Mirígy: Móréh Boglárka
Éj: Ritziu Ilka Krisztina
Kalmár/ Kurrah: Benõ Barna-Zsolt
Fejedelem/ Berreh: Elek István
Tudós/ Duzzog: Mészáros Zoltán
Rókalány: Chiricuța-Péterfi Adrien
Ledér: Fórai Tünde
Kút leánya: Aszalos Kinga
Dimitri: Szabó Róbert
Tánckar: Adorjáni Orsolya, Aszalos Attila, Balogh Kincsõ, Bányai Csilla, Benkõ Klára, Borcsa Sándor Csaba, Csíki Zsuzsa, Fekete László, Kacsó Lehel, Nagy Keresztesi Tamás, Pál Alíz, Sikó Emõke, Szász Béla Pál, Szász Lóránd


Helyszín: Marosludasi Művelődési ház
Időpont: 2013. április 3., szerda, 19 órától
Jegyek ára: diákok 5 lej, nyugdíjasok 8 lej, teljes ár 12 lej

További információ a Bekecs Néptáncegyüttes honlapján és Kézdi.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése