hétfő, április 22, 2013

Marosludasi Interjúk: Szekeres Adél


Marosludas Oldala: Megkérjük mutatkozzon be!
Szekeres Adél: 1946 július 29-én születtem Marosludason. 1970 és 1989 között az Andrássy-Telepi Általános Iskola tanáraként magyar nyelvet és irodalmat, kémiát és történelmet tanítottam. Erre a periódusra szívesen emlékszem vissza, életem legszebb éveiként tartom számon.
1990-2003 között Marosludason, az 1-es Számú Általános Iskola történelem szakos tanára voltam. Férjem Szekeres Kálmán, matematika tanár. Házasságunk eredményeképp 2 fiúgyermek született: Tibor, aki távközlési mérnök és Csaba István, aki informatikus.

Marosludas Oldala: Mikor döntötte el, hogy pedagógusi pályára lép?
Szekeres Adél: A pionír szervezet kinevezett kisgyerekek pionír osztagának vezetőjévé. Mircea Chinezu történelem szakos tanár példája és a történelem iránt érzett vonzalom segített a döntés hozatalában.

Marosludas Oldala: Tanári pályájának melyik volt legszebb időszaka?
Szekeres Adél: Az Andrássy-Telepen töltött időszak volt a legszebb, mivel az információt órán kellett elsajátítani. A történelmi kör eredményeként 1972-ban Tóth Sándor eljutott a történelem tantárgyverseny országos szakaszáig.

Marosludas Oldala: Sokan panaszkodnak a mai tanügyi rendszerről. Milyen volt a tanári pálya 20 évvel ezelőtt a jelenlegi helyzethez képest?
Szekeres Adél: Mind régen, mind napjainkban lényeges, hogy a pedagógus ismerje az újdonságokat, a tudományos kutatás újabb fejleményeit. 20 év távlatából változott a diák-tanár kapcsolat, mivel csökkent a tanár tekintélye. 1990 előtt a szülő szigorúbb fellépést tanúsított, és nem kérdőjelezte meg a tanár döntéseit. A tanárok felkészültsége megfelelő volt, amit nem mondhatunk el minden jelenlegi pedagógusról.

Marosludas Oldala: 2001-2010 között a marosludasi magyar közösség közel 1000 létszámú csökkenést szenvedett el. Hogyan lehet a közösség pusztulását megállítani?
Szekeres Adél: A magyar közösség öntudat változásával: iskola, egyház, kulturális szervezetek szerepvállalása játszik döntő szerepet.

Marosludas Oldala: Mi a véleménye a RMDSZ politikájáról?
Szekeres Adél: Nem érzékelem jelenlétét városunk rendezvényein.

Marosludas Oldala: Mit kellene változtasson a RMDSZ ahhoz, hogy a magyar lakosság bekapcsolódjon a politikai életbe?
Szekeres Adél: A RMDSZ országos szinten felvállalt olyan elveket, amelyek a magyarság fennmaradását biztosítják. Kevés az a rendezvény, amely szolgálja ezeket az elveket. Szükséges az életszínvonal emelése, a kompetitivitás növelése, régiók megalakulása, a fiatalok versenyképes félkészítése.

Marosludas Oldala: Mi a véleménye a marosludasi kulturális életről?
Szekeres Adél: Az én kulturális igényeim óhajtanak kulturális sokszínűséget: koncertek megszervezését, filharmónia előadásokat, Maros Művészegyüttes fellépéseit, író-olvasó esték megszervezését, könyvbemutatókat.

Marosludas Oldala: Köszönjük a kedvességét!
Szekeres Adél: Szívesen, bármikor az oldal olvasóinak rendelkezésére állok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése