hétfő, október 20, 2014

34 magyar diák iratkozott be a IX. osztályba

Fotó: Nagy Tibor
Székely Zoltán Levente negyedik éve a technológiai líceum aligazgatója. Amikor megtudtuk, hogy idén 34 gyermek iratkozott be a magyar tannyelvű IX. osztályba, úgy gondoltuk, nem hagyhatjuk ki ezt az intézményt sem. 
Csakhogy a bebocsáttatással gond volt, mert a kapus nem enged be „akárkit”. Még minket sem! Csak úgy, ha átnyújtjuk neki a személyazonossági igazolványt. Hiába mondtuk, az aligazgató vár, szigorúan betartotta a házirendet. Végül megelégedett az újságíró-igazolvánnyal, de ezek után már az aligazgatóval csak az iskola előtti, amúgy szépen rendbe tett parkban beszélgettünk.

– A kezdeti nehézségeken túl, amikor alig tudtuk elindítani a magyar líceumi oktatást, most elmondhatom, hogy maximális létszámmal indítottuk a IX. osztályt, 34 gyermek iratkozott ide. Az osztály profilja biológia-kémia, ami általános műveltséget szavatol a diákoknak. Nagyon jó az osztályközösség, fiatal a tanerő. Itt jegyezném meg, hogy aki tanul, nagyon jó eredményeket ér el. Tanítványunk, Tolokán Andi elsőnek jutott be a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre. Persze, tisztában vagyunk azzal, hogy nem mindenki teljesíthet így, de megvan az esély arra, hogy a diákok anyanyelvükön minőségi oktatásban részesüljenek. Bátorítjuk az elképzelést, hogy különálló magyar oktatási intézményt hozzunk létre, mert ez sokat változtatna az iskola hangulatán, más lelkületű intézményben tanulhatnának a gyermekek – mondta az aligazgató.
A líceumban összesen 960 diák tanul. A már említett magyar tannyelvű osztály mellett román nyelven minden évfolyamon matek-info, két biológia-kémia, egy elektro-, egy mechatronika szakos középiskolai osztály, valamint két szakiskolai osztály – autószerelői és varrodai – működik.
Az iskolai biztonságra, mint már említettem, nagyon vigyáznak, 19 biztonsági kamerát szereltek fel a területén a Tereos jóvoltából. Szintén a cukorgyár, valamint a tanács támogatásával a közelmúltban biokémia-laboratóriumot szereltek fel.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése