hétfő, október 20, 2014

Erős magyar szórványiskola létrehozása a cél

Fotó: Nagy Tibor
Kis István alpolgármesterrel a hivatalban beszélgettünk a város életéről, a megoldandó feladatokról, a tervbe vett munkálatokról. Elsőként az önálló magyar tanintézmény létrehozásának szándékáról tájékoztatott, aminek gondolatát a magyar pedagógusok indították el ezelőtt két héttel.

Jelenleg folyik az aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy a magyar iskola iránti igényt minél nagyobb számú szülő, nagyszülő, leendő szülő támassza alá.
A pedagógusok felvetették, hogy jogos igényről van szó, hiszen városi szinten – beleértve a telepet is –  420 magyar gyerek van, akik óvodás kortól XII. osztályig egy intézményben tanulhatnának. Andrássytelepen megszűnt a tanítás a Petőfi Sándor nevét viselő iskolában, a telepi gyerekeket busszal ingáztatják az 1-es iskolába. – Az a szándékunk, hogy Marosludason erős magyar szórványiskola létesüljön, hogy a városban és a környező településeken élő magyar gyerekeket egy intézménybe gyűjtsük. Gerendkeresztúrról például, ahol nincs már magyar oktatás, négy gyerek ingázik a magyar iskolába. Ingáznak Bükkösről, Ózdról, s folytathatnám. Ezeknek a gyermekeknek megfelelő körülményeket kellene teremteni, hogy érezzék, saját iskolájuk van! Arra gondoltunk, hogy az 1-es számú iskola egyik különálló épületében oldhatnánk meg a tanítást. Persze, számítunk arra, hogy szándékunk ellenállásba ütközik, de nem adjuk fel! – mondta Kis István alpolgármester, az RMDSZ elnöke.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése