hétfő, január 05, 2015

Adósságokkal és tervekkel tele a marosludasi önkormányzat

Az előző városvezetés által felvett jelentős bankkölcsön törlesztését, az elkezdett munkálatok befejezését és az újak megkezdését tartja legfontosabb teendőinek az idén Marosludas polgármestere, Cristian Moldovan.

Visszatekintve a 2014-es évre, Cristian Moldovan szerint az egyik legfontosabb megvalósítás az általános városrendezési terv elkészítése volt, amelyben bejelölték azokat a Marosludashoz tartozó területeket, ahol nagyobb lélegzetű beruházások (például egy ipari park is) helyet kaphatnak. Az elöljáró úgy véli, a városnak szüksége lenne egy ipari parkra, hiszen ezáltal befektetőket, adófizetőket tudna vonzani, s ezek részben biztosítanák a fejlődéshez szükséges anyagi hátteret.

A tavaly Marosludason a legnagyobb beruházást az úthálózat korszerűsítése jelentette. A város három kormánypályázatot is elnyert, így összesen 11,4 kilométernyi útszakaszt aszfaltoztak le, járdákat korszerűsítettek. Teljesen felújították a Piac, az Avram Iancu, Virágok és a Járóbeteg-rendelő (Policlinicii) utcát, ezenkívül kisebb útszakaszokat is korszerűsítettek. A munkálatok összértéke 17 millió lej volt. Cristian Moldovan arról is beszámolt, hogy az előző városvezetés által felvett jelentős bankkölcsön után fizetendő kamatok az elkövetkező években tovább fognak nőni, így havonta a helyi költségvetésből 86 ezer lejt kell kifizetniük erre a célra. Az egyik hitelt 2007-ben vette fel az akkori városvezetés, ez 2027-ben jár le, a másikért, ami öt évre szól, a 2012-es adósságok törlesztésére a jelenlegi vezetés folyamodott. Tavaly Marosludas 1,34 millió lejt kapott a kormánytól a tartozások törlesztésére, így jelenleg napirenden van a részletek fizetésével.

Tervekben sincs hiány Marosludason: pályázatot nyújtottak be a Pompeiu Hărăşteanu Művelődési Ház korszerűsítésére, folytatják a teljes vízhálózat felújítását, a vízüzem korszerűsítését és egy új víztisztító üzem építését, s nem utolsósorban idén szeretnék felújítani a Valer Rusu városi kórházban működő sürgősségi részleget is.

Forrás: Székelyhon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése