hétfő, november 09, 2015

Napi 4 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel

Négy cukorgyár működik még: a botfalusi, a románi, a nagyváradi és a marosludasi. Ha tehetjük, ősszel meglátogatjuk a marosludasi gyárat, hiszen egyik alapélelmiszerünket, a mindennapi cukrot állítja elő. Feltűnt, hogy – az előző évektől eltérően – nem álltak kamionsorok a cukorgyár előtt. Az idei cukorrépatermésről, -feldolgozásról Luţa Adriant, a Tereos gyár igazgatóját kérdeztük. 

A gyár a kampány kezdete óta 24 óránként 4000 tonna cukorrépát dolgoz fel. Ilyen sokat? – tettük fel a kérdést, amire érkezett a válasz: ez nem sok, ez kevés, a nyugat-európai országokban működő gyárak elérik a napi 22.000 tonnát. Egy kamionra 25-30 tonna répa fér fel, ez azt jelenti, hogy naponta több mint százhúsz kamion répának kell befutnia a gyár udvarára, hogy biztosított legyen a folyamatos termelés. 

– Idén csak 3400 hektáron termesztettek cukorrépát a gazdák. Azért mondom, hogy csak, mert a tavalyi répatúltermelés miatt cukorból is 9 tonnával többet termeltünk, s ezt a mennyiséget áthoztuk idénre. Ezért csökkentenünk kellett a leszerződött cukorrépa-mennyiséget. Ami a cukorkvótát illeti, jelenleg ez évi 33.300 tonna. Az idei kvótát eredetileg 26.000 tonnára csökkentették, de a bírósághoz fordultunk, és elértük az erre vonatkozó határozat felfüggesztését, mindaddig, amíg a rendelet érvényességét újratárgyalják – mondta az igazgató. 

Megszűnik a kvótarendszer, a gazdák korlátlanul termelhetnek cukorrépát

– Meddig alkalmazzák a kvótarendszert? 

– Szerencsénkre, 2017-től megszűnik a kvótarendszer, s akkor a mostani kvótánál jóval nagyobb mennyiséget termelhetünk, annyit, amennyit el tudunk adni. A gazdákat időben felkészítjük erre a nagy lehetőségre, hiszen fokozhatják a cukorrépa-termelést. Románia lakosságának cukorszükséglete 550 ezer tonna, de az unió által megszabott kvótarendszer miatt csak 109 ezer tonna cukrot termelhet, tehát a szükséglet csupán egyötödét. A kvótarendszer eltörlése után szabad kezet kapunk, annyi cukrot termelhetünk, hogy lefedjük a hazai piacot. 400 ezer tonna cukrot importálni nagyon költséges, mert a cukor árában benne van a szállítási költség is.

– Tekintettel arra, hogy több cukorgyár bezárt, van-e elegendő kapacitás a hazai szükségletet lefedni? 

– A gyárak azért zártak be, mert nem volt nyersanyag, amit feldolgozzanak. Boncolgathatnánk az ok-okozati összefüggéseket. A 2007-es uniós csatlakozáskor a kvótát az előző évek termelésének függvényében állapították meg. Kicsi volt a termelés, kicsi kvótát szabtak meg. 

– Megéri-e a gazdáknak cukorrépát termeszteni?

– Az Európai Unióban Romániában kapják a legnagyobb támogatást a cukorrépa-termesztők, ami hektáronként 600 euró. Ez jóval nagyobb összeg, mint a többi tagállamban. A cukorrépa-termesztés gépesített mezőgazdasági munka, ezt is kell a támogatásból finanszírozni. Nyugaton már nem is a cukorrépa-termesztéssel, hanem a cukortermeléssel számolnak, ott 12 ezer tonna cukor az átlagos hozam, mi most érjük el a 9-10 tonnát hektáronként. Tehát: van mit fejlődnünk. Profitot akkor érnek el a gazdák a mezőgazdaságban, ha vetésforgót alkalmaznak.

Idén kisebb a répa cukortartalma

– Milyen a répa minősége?

– Nem olyan magas a cukortartalma, mint tavaly, mert nyáron szárazság volt, aztán jöttek az esőzések, a répa hidratálódott, fejlődni kezdett, a levelek megnövekedtek, a gyökér cukortartalma csökkent, szeptember közepétől október közepéig kevés napsütés volt, de az október végi, november eleji napok kedveztek, s a cukortartalom nőtt. A betakarítást beütemezés szerint végzik, éppen azért, hogy a gazdák minden vegetációs időszakot kifogjanak. Átlagosan a répa cukortartalma 16,4 százalék. Tavaly 17,8 százalék volt. Egy tonna cukorrépáért a gazdáknak 26,29 eurót fizetünk a standard, 16 százalékos cukortartalomra. Ha magasabb cukortartalmú répát szállít a gazda, ez a jövedelemben tükröződik. Idén bónuszt kapnak azok, akiknek 60 ezer tonnánál nagyobb volt a termésük, további egy eurót fizetünk minden tonna répára, amit útjavításra használhatnak fel – számolt be Luţa Adrian igazgató.

Az idei kampányt december 10-e körül fejezik be. A cukor árát illetően az igazgató elmondta, hogy világpiaci ára egy év alatt felére csökkent, így a ludasié is. Saját üzleteikben 2,50 lejért már megvásárolható.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése