kedd, június 14, 2016

Iskolák közötti olvasói vetélkedő

Első alkalommal rendeztük meg Marosludason az „Én olvastam, tetszett! – Eu am citit, mi-a plăcut!” című iskolák közötti olvasói vetélkedőt.
A tevékenység aktív szereplői három Maros megyei iskola, a marosvásárhelyi Európa Általános Iskola, a segesvári Aurel Moşora Általános Iskola és a Marosludasi 1-es Számú Általános Iskola 5. osztályos tanulói, valamint felkészítő tanáraik. A segesvári diákokat Balázs Nagy Tünde, a marosludasi diákokat Székely Károly, míg a marosvásárhelyi diákokat Tóth Mária Orsolya magyartanárok készítették fel. 

Röviden a projektről. A marosvásárhelyi Európa Általános Iskola magyartanára indítványozására partneri kapcsolatot kötött a három iskola. Társszervezőként bekapcsolódott a Hajdina Kulturális Egyesület, amely a protokollt és a kulturális műsort biztosította, és a marosludasi Pompeiu Hărăşteanu Művelődési Ház, amely a helyszínt adta.

A tevékenységre a már említett három iskola diákjai megadott létszámú csapattal jelentkeztek be. Egy hónap (május 11 – június 11.) állt a rendelkezésükre, hogy felkészüljenek az előre kiadott könyvekből. Először tizenöt könyv közül választottak egyet, amit elolvastak, majd plakátot készítettek róla, megadott kritériumok alapján. A második könyv Erich Kästner Emil és a detektívek című regénye volt. A vetélkedő napján, vasárnap, június 12-én ebből a regényből kapták a kérdéseket.

Első lépésként a nyolc csapat szabadon választott regényeit mutatta be. A segesvári Agymenők csapat Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényét, a Pillangók csapat Erich Kästner A két Lottit, míg a Könyvmolyok csapat Turbuly Lilla Kosársuli című művét mutatta be. A marosludasi Bölcsesség Baglyai csapat Molnár Ferenc A Pál utcai fiúkat választotta. A marosvásárhelyi csapatok közül kettő, a Jesztand és a Kék Mumpicok L. Frank Baum Óz, a nagy varázslója mellett döntött, az Erdőlakók csapat Lázár Ervin A Négyszögletű Kerek Erdő meséit ismertette, míg a Könyvdetektorok Erich Kästner A repülő osztály című műve mellett tette le voksát.

A vetélkedő második része a már említett „kötelezőből” vett kérdéseket foglalta magába. A csapatok megkapták a kérdéseket, amikre megszabott időn belül válaszolniuk kellett. A feladatok nehézségi szintje változó volt: a szereplők neve alapján meg kellett mondani, hogy kik ők a történetben, ezenkívül a versenyzők kakukktojást kerestek, keresztrejtvényt oldottak, igaz/ hamis állításokról döntöttek, rajzot készítettek, regényjelenetet adtak elő. 

Amíg a zsűri összesítette a pontszámokat, a marosludasi Hajdina Kulturális Egyesület Pohánka tánccsoportja nyárádmenti táncokat adott elő. A zsűritagok Fekete Erzsébet informatikatanár, Takács Mária Terézia óvodapedagógus és Tóth Sándor, a Hajdina egyesület elnöke voltak.

Ezt követően került sor a díjátadásra. Első helyen végzett a marosludasi Bölcsesség Baglyai, egy pont különbséggel követte a marosvásárhelyi Könyvdetektorok, míg harmadik helyre a segesvári Könyvmolyok került. A többi csapat a legmenőbb, a legelegánsabb, a legszínesebb, a legkreatívabb titulusokat tudhatta magáénak. A közös fotózás után a La Bologa vendéglőben elfogyasztottuk kétfogásos ebédünket, majd egy-két telefonszámcsere után ki-ki indult útjára.

Tóth Mária Orsolya magyartanár

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése