szerda, július 06, 2016

A választások utáni helyzet és jövőbeli tervek

Kis István, a marosludasi magyarok újraválasztott alpolgármestere, Brassai Zsombor megyei RMDSZ elnöknek elsősorban a helyi PSD politikai korrektségét méltatta, hangsúlyozva, hogy bár a választásokat fölénnyel nyerő párt megszerezte a mandátumok többségét a helyi testületben, mégis tartották magikat korábbi egyezségükhöz, és a 3 tanácsost bejuttató RMDSZ-nek szavazták meg az alpolgármesteri mandátumot.

„Ez a kitüntető gesztus egyrészt személyemnek szól, de általam a magyar közösség elismerése is – Marosludason lassan eljutunk oda, hogy normalitásnak számít, hogy a 25%-nyi magyar közösségnek legyen a város vezetésében képviselete, az iskolai évzárón az osztályfőnökök magyar nyelven búcsúztassák a diákokat, vagy a szeptember első hétvégéjén szervezendő magyar rendezvénysorozatot Marosludasi Magyar Kulturális Napok cím alatt támogassa az önkormányzat” – mondta Kis István alpolgármester.
A találkozón elsősorban a tervezett Magyar Kulturális Központ és az egy épületbe összevont magyar oktatási intézmény lehetőségeiről egyeztettek. Kis István beszámolt többek között arról, hogy Marosludas központjában megfelelő épületet találtak, melynek megvásárlása sem kizárt lehetőség – a tulajdonossal sikerült felvenni a kapcsolatot és biztató választ kapni a megkeresésre. Ugyanakkor Pótápi Árpáddal, Magyarország kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkárával is felvették a kapcsolatot, egyrészt a ludasi magyar közösség intézményei vezetőinek kézjegyével ellátott megkeresésben vázolták az elképzelést, majd felkérésre részletesen is ismertették a tervet. Egyelőre az idei évre támogatási fedezék hiányában nem kaptak ígéretet, de azon lesznek, hogy jövőben a marosludasi kulturális központ a prioritások közé kerüljön. Kis István Nagyenyeden látogatta meg a magyar kulturális központot, a marosludasi tervezett intézmény számára is alkalmas modellnek bizonyul az enyedi.
Az önálló magyar tanintézet már sokkal bonyolultabb, elsősorban a helyi politikai akaratban feltartoztatott terv. „Bár sokat változtak a román-magyar viszonyok Ludason, az iskola kérdés még mindig taposóaknákat rejteget, óvatosan kell a kérdést megközelíteni” – mondta Kis. Nem adják fel a kezdeményezést, de felesleges feszültségeket sem akarnak kelteni. „Marosludas 70-80 évvel ezelőtt is magyar szórvány volt, sok türelem kellett ahhoz, hogy elérjük azt, hogy konszolidálódjon a magyar alpolgármesteri tisztség, és lassan-lassan megnyugodjanak a kedélyek, eltűnjenek az etnikai kártyák” – hangsúlyozta Kis István.
Szteptember első hétvégéjén magyar napokat tartanak – pénteken, szombaton Marosludason, vasárnap pedig Andrássy-telepen. Az önkormányzat az idén is támogatja a rendezvényt.
„Egyetértek alpolgármesterünkkel abban, hogy óvatosan, megfontoltan kell bizonyos érzékeny kérdéseket, mint amilyen az iskola-kérdés is, kezelni – azonban arra biztatom, mind a pedagógus társadalmat, mind az RMDSZ-es kollégákat, hogy ne mondjanak le sem erről, sem a magyar kulturális központ megvalósításának tervéről, hiszen mind a kultúra (az anyanyelvápolás), mind az oktatás létkérdés a szórványban. Az RMDSZ Maros megyei szervezete minden lehetséges eszköze révén támogatni fogja továbbra is ezeket a a terveket” – mondta Brassai.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése