kedd, november 22, 2016

XIV. Gyöngykoszorú Marosludason

A XIV. Kárpát-medencei folklórtalálkozó „könnyektől áztatott”-ként marad sokunk emlékezetében, szívében. 

Egyik szemünkben az elkeseredettség együttőrzésének könnyei – imakönyvvel a kezemben, szolidarításként a marosvásárhelyi római katolikus líceum igazgatója ellen idítottak miatt –, a másikban a boldogság örömkönnyei: lányaink édesanyái, nagymamái és sokan mások, látván a 13 pohánkás lányt a magyarszovátiban, később az öt hajdinást a bonchidaiban, amint az újonnan készült népiviseletben átszellemülve pörögtek, forogtak. Mintha angyalok lepték volna el a színpadot, oly látványnak lehettünk nézői, tanúi. Premier volt, lélekemelő, elbűvölő.
– Az ember főleg három területen fúrja át a véges lét felszínét, hogy a végtelen mélyeibe eressze bele emberségének gyökereit: a megismerés folyamatában, a szeretet abszolút odaadásában és a föltétlen elkötelezettség szabadságában. ...Ezt csak az vállalhatja, aki képes föltétlen hűséggel szolgálni egy eszmét vagy közösséget. Táncoló lányainkkal, fiainkkal erre tettük le a garast – vallomással nyitotta a rendezvényt az egyesület elnöke.

A Hajdina 17. évfordulója, a magyar szorvány napja és a 14. Kárpát-medencei Gyöngykoszorú folklórtalálkozó – hármas esemény – ezen a napon egy csokorba gyűjtötte a táncosokat, zenészeiket, énekeseit. Találkozási alkalom az ezt szeretők, kedvelők számára.
Kárpátaljáról, Téglásról a Rózsa népdalegyüttes a Pergettyű citerazenekarral, Erdélyből, Kolozsvárról a 2012-es Fölszállott a páva díjazottja, a Harmadik Zenekara, Fehér megyéből, Magyarlapádról a Rapó tánccsoportot a Piros Pántlikás Zenekar kisérte el, valamint jelen volt a Miriszló Gyöngye néptánccsoport és a Pipacs néptánccsoport Csombordról, Besztercéről a Vadrózsák néptánccsoport. A búzásbesenyői diákok tánccsoportja mellett színpadra lépett a marosludasi roma tánccsoport, a Chelen Chavale! és a házigazda Hajdina és hajtásai, a Tatárka és a Pohánka. Megemlítendő a betegség miatt otthon maradt két tánccsoport, illetve objektív okokból másik kettő.
A találkozó védnöke Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. Dr. Flender Gyöngyi konzul továbbította az üzenetet, hangot adva az összefogás fontosságának, szükségességének, rámutatva „...a tömbmagyarságtól leszakadó szórványterületeken élők számára az identitás egyfajta küzdelem, önmaguk megtartásáért vívott, néha elkeseredett, néha pedig felemelő lélektúsa. ...Erdély-szerte fel lehet, és fel is kell éleszteni a szunnyadó népi erőt, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy mi, magyar emberek magyarságunkat, hitünket, nemzeti tudatunkat és történelmünket a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban megéljük, és büszén éljük meg!”
Városunk polgármesterhelyettese, Kis István az eddigi találkozók lelkesítő, összetartó erejének tudja be a mai teltházas nézőteret, a rendezvény iránti érdeklődést, a jövőbeli igényt.
E gondolahoz hozzáfűzzük: jó tudni, hogy van „igény”, hogy a Mezőség, Aranyosszék, Maros-Küküllő szék találkozásának csomópontján, Marosludason a hagyomány az, ami él a múltból, kapcsolódik a jelenhez, és folyamatosan bővül a jelen múlttá válása által, annyit vive a múltból, amennyi a jövőhöz kell.
A színpadon táncot ropó lányok/fiúk sugárzó arca, zengő éneke mind arról az örömről, boldogságról szól, amelyet csak a magyar népzene, népi ének, néptánc tud kölcsönözni.
Kultúrák találkozása, tapasztalatok cseréje, minden szintű gazdagodás, e három fogalomkörbe foglalható a háromnapi együttlét.
Köszönet mindenkinek, azoknak, akik megteremtették a szellemi, anyagi hétteret, mindazt, ami lehetővé tette a péntek délutáni/esti, a szombat délelőtti, déli, délutáni és esti, valamint a vasárnapi tevékenységek kivitelezését. Örvendetes a több tatárkás, pohánkás, hajdinás szülő és valamennyi hajdinás önzetlen önkéntessége.
Megannyi találkozót jeles személyiségek tiszteltek meg jelenlétükkel. 26 év után, újabb maros-
vásárhelyi könyves tiltakozás miatt, Kilyén Ilka megyei EMKE-elnök távol maradása szomorú, egyben megérthető. Megtisztelő volt számunkra a Csíkszeredai Főkonzulátus védnöksége, dr. Flender Gyöngyi konzul általi képviselete. A jövőben is, mint eddig, az egyesület számot tart jóindulatú, tisztességes pártfogásukra, az együttműködésre.
Itt, Marosludason, vonzáskörében a Hajdina Kulturális Egyesület célkitűzéseihez híven azon fáradozik, hogy nemzetiségtől függetlenül minden jóakaratú embernek bemutathassa, megismertesse nemzeti kultúránk csodálatos kincseit, értékeit.

Tóth Sándor,
a Hajdina Kulturális
Egyesület elnöke

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése