szombat, május 13, 2017

Marosludasi személyiségek: Walter Frigyes

Marosludasi személyiségek 
WALTER FRIGYES
(1931-1996)
Grafikusművész, festőművész


A ludasi magyarság részére szinte ismeretlennek hangzik Walter Frigyes neve. A kiváló grafikus és festő művész nem szerette a nyilvánosságot, későn kezdett kiállítások szervezéséhez, s nem tudunk semmit arról, hogy szülővárosában is kiállított volna.

1931 július 13-án született Marosludason. Középiskolai tanulmányait a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban folytatta. Képzőművészeti tanulmányait Bukarestben, a N. Grigorescu Képzőművészeti Főiskolán kezdte meg, diplomát a kolozsvári I. Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett 1958-ban.

Mindig forradalmi szellem volt. Az 1956-os magyar forradalom leverése Kolozsváron érte. Október 25-án itt új diákszövetség alakult, amelynek gyűlése átváltott a forradalommal való szolidaritás gyűlésévé. Mint aktív résztvevőt Walter Frigyest két társával együtt letartoztatták. Később szabadon engedték.

Egyetemi tanulmányai elvégzése után, a Zsil-völgyi, Petrozsény művésztelepen dolgozott, ahol megragadta a grafika művészete.
1963-ban Marosvásárhelyen akart dolgozni mind grafikus, de volt tanárai nem szívesen fogadták. Ezért Vidáék és Erdősék biztatására a nagybányai művészeti iskolában helyezkedett el. Itt is maradt haláláig.
Nagybányán grafikai szerkesztőként tevékenykedett 1963-1972 között, majd 1990-ig rajztanár volt.

Első kiállításait Temesváron, majd Petrozsényben, Nagybányán és Bukarestben szervezte, majd grafikái Bécsben(1961), Havannában(1962), Krakkóban(1968) és Lodzban(1970) válnak ismerté.
Híresek könyvillusztrációi, valamint a nagyméretű fa- és linóleum metszetei.
Ismertek Örök csaták című szürrealisztikus rajzai vízió játékokról, háborúkról, nagy városokról, történelemről, képciklusai: 1914, Ikarosz, Máramaros, Hulló csillagok.

Walter Frigyes:Az élet tragédiája
Élete utolsó éveiben festészeti alkotásokkal gazdagította szépművészeti munkáját.
Gyönyörű tájképei a természet szépségeinek védelmére biztatnak: Csendélet ablakban, Otthon, Láposi táj....
1996–ban halt meg Nagybányán.
Műveit a Román Nemzeti Múzeumban, a nagybányai, dévai és kézdivásárhelyi múzeumokban láthatjuk. Marosludason a Coman Emil tanárházaspár lakásában láttam festményeiből.

Szekeres Adél

Forrásanyag:
Wikipédia
Romániai Magyar Irodalmi Lexikon, 512, EMEK-vár, Kriterion, K. Bukarest-Kolozsvár, 2O1O.12.05-1206 o.
W. Frigyes fényképe Csoma György, nagybányai újságíró gyűjteményéből származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése