kedd, december 11, 2018

Marosludasi Interjúk: Székely Zoltán

Székely Zoltánnal, a marosludasi Technológiai Líceum aligazgatójával, a helyi RMDSZ aktív tagjával beszélgettünk:  

Marosludas Oldala: Annak  ellenére, hogy sokak számára ismert személy megkérjük, hogy röviden mutatkozzon be.
Székely Zoltán: Székely Zoltán a nevem, Marosvásárhelyen születtem 1976. október 9 –én viszont Marosludason élek immár 42 éve. 1999-től a Marosludasi Technológiai Líceum matematika-informatika szakos tanáraként tevékenykedek. 2011 szeptember elsejétől aligazgatói pozícióba neveztek ki, amely feladatot jelenleg is betöltök.

M.O.: Mi vonzotta a matematika irányába?
Sz.Z.: Mindig is vonzottak a reál tantárgyak, a matematika, a fizika. Eredetileg mérnöki szakosítást szerettem volna elérni, de, mivel az akkori fizika tanárom nem motivált megfelelően, az érettségi oklevél megszerzését követően, a kolozsvári BBTE (Babeș-Bolyai Tudományegyetem) matematika szakára felvételiztem sikeresen. Ezt követően az informatika szakosítást is megszereztem ugyanazon egyetem keretén belül.

M.O.: Melyek a tanári hivatásának alapelvei?
Sz.Z.: A kezdetektől azt vallottam, hogy a tanóra keretén belül harmonikus hangulatot kell teremteni, amely teljesen felszabadítottá tegye az óra hangulatát.
Inkább legyen a diák beszédes, nem zavar, de tudja az anyagot. Sosem szerettem a diákokat stresszelni, nyomasztó hangulatot teremteni az osztályban.
Mindig is szerettem osztályfőnöki szerepet vállalni, mivel ezáltal tudjuk személyiségformaló szerepünket betölteni.

M.O.: 2011-től a líceum aligazgatói szerepét tölti be. Milyen volt a kezdet ?
Sz.Z.: Kissé váratlanul ért ez a felkérés, de tudásomhoz mérten maximális energiával nekiláttam a feladatnak.
Sok váratlan és új kihívásnak kellett eleget tegyek, amely rengeteg időt karolt fel: statisztikák, jelentések, diákok közötti konfliktusok kezelése. 
Ezek megoldásában nagy segítséget nyújtott az informatikai hozzáértésem is, ami által például könnyedén megoldottam az ösztöndíjak kiosztásának problémáit.

M.O.: 2016 júniusában a helyi RMDSZ színeiben tanácsosi mandátumot szerzett. Mi váltotta ki érdeklődését a politika iránt? 
Sz.Z.: A politikában először 2008-ban egy más párt színeiben aktiváltam, épp ezért, amikor 2012-ben a helyi RMDSZ vezetősége jelöltetni szeretett volna, visszautasítottam azzal az indoklással, hogy először is aktiválnom kell az RMDSZ keretén belül, rendezvények szervezésében,  segítsem a párt működését, s majd utólag jelentkezek az előválasztásokon.

M.O.: Milyen funkciót tölt be a helyi tanács keretén belül?
Sz.Z.: Az RMDSZ keretén belül ifjúsági napokat, magyar napokat, szüreti és farsangi bálokat szervezünk, ahol a szórvány magyarság értékeit próbáljuk ápolni.
A helyi tanács keretén belül a közterület-felügyelet (ADP), valamint az 1-es számú Általános Iskola vezető tanácsának tagja vagyok.

M.O.: Az RMDSZ keretén belül a marosludasi Magyar Ház ügyét is felvállalta. Milyen stádiumban van ez a projekt?
Sz.Z.: Igen, ezt az ügyet felvállaltam és egy 8 tagu bizottsággal a Marosludasért nevű egyesület keretén belül elindítottuk a  törvényszéki eljárásokat, amelyek hatására engedélyezik a létesítmény felépítését.
A Magyar állam részéről megkaptuk a támogatás egy részét, de ez nem elég, ezért várjuk a támogatás hátramaradó részét is. 
Abban a stádiumban vagyunk, hogy 2019-ben a munkálatok elkezdődhetnek. 
Két telket is próbáltunk megvásárolni, de a telekelési okiratok hiánya miatt egy harmadik lehetőséget választottunk, ezáltal sikerült egy 17,5 ár telket megvásárolni az Epres utcában, ahova a víz, gáz, áram van bevezetve.
A helyi RMDSZ és a Hajdina közös tervei alapján született egy elképzelés, egy terv arról, hogy hogyan is kell kinézzen ez a Magyar Ház, minden engedély megszerzése után jövő évbenben a megvalósítás is elkezdődik.  

M.O.: A marosludasi líceum keretén belül a magyar osztályok létszáma csökkenő tendenciát mutat. Mit üzen azon szülőknek, akik más tanintézményekbe vagy akár román nyelvű osztályokba íratják gyerekeiket?
Sz.Z.: Azokat a szülőket megértem, akik olyan szakosításokat választanak, amelyek Marosludason nincsenek, mint pl. matematika–informatika, humán vagy szakiskolai képzések, de azokat a szülőket, akik a biológia-kémia szakosítást választják de más nyelven vagy településen, kevésbé értem meg. 

M.O.: Eddig komoly témákat tárgyaltunk. De hogyan töltődik fel ennyi komoly feladat után?
Sz.Z.: Hát mindenek előtt van egy komoly segítségem a feleségem személyében, aki minden tevékenységemben támogat és pozitív energiával tölt fel.
Továbbá segítenek a barátok, a rengeteg szociális tevékenység, amiben részt veszek, a sport, a horgászat, amelyre sajnos nincs elegendő időm, a számítógépen eltöltött idő,  ami nyugtat.

M.O.: Mi lenne az a három tárgy, amit egy lakatlan szigetre vinne?
Sz.Z.: Egy túlélő csomagot, ami tartalmazzon tűz gerjesztésére képes szerszámot, halászati felszerelést, vadászati felszerelést. Ja, és persze a feleségemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése