csütörtök, október 31, 2019

Az aszály miatt kisebb a cukorrépahozam

Jövőre is lesz ludasi cukor a polcokon

Szeptember 12-étől javában folyik a cukorrépa feldolgozása a marosludasi francia tőkéjű Tereos cukorgyárban. Az idei kampányról Adrian Luţa igazgatóval beszélgettünk. 

– Szokatlan, hogy ilyen korán elkezdik a cukorrépa feldolgozását. Miért?

– Idén elég korán, szeptember 12-én el kellett kezdeni a kampányt, ami előreláthatólag december elejéig tart. A korai kezdésre azért volt szükség, mert augusztus elsejétől nagy szárazság volt ebben a régióban, s a cukorrépa fejlődése lelassult, ezért a hozamok kisebbek. A gazdák jónak látták az aszályos talajból korábban kiásni a répát.

– Mekkora területen és hol termeltek cukorrépát idén?

– Cukorrépát Maros, Kolozs, Temes és Szeben megyében termelnek. A legnagyobb területek Medgyes környékén vannak. Körülbelül 300 termelővel kötött szerződést a gyár. 

– Tekintettel arra, hogy aszályos év volt, ez mennyire befolyásolta a répa minőségét? 

– A gazdákat nagyon kedvezőtlenül érintette az aszály, de a hozamokat illetően számokról még nem beszélhetünk, lévén, hogy a betakarítás még folyik. Jelenleg átlagban 40 tonna cukorrépát takarítanak be hektáronként. A cukortartalom megfelelő, 17,7–17,8 százalékos.

– Idén a gyár előtt, az úton nem álltak hosszú kamionsorok, ahogy az előző években, minek a jele ez?

– Ez jó jel, mert azt jelenti, hogy összehangolt a munka. Ahogy a termelők kiássák a répát, folyamatosan szállítják, hogy ne csökkenjen a cukortartalma, ne legyenek veszteségek, s hogy ne legyen torlódás. A beszállítást a gyár feldolgozási kapacitásához igazítjuk, ami napi 3800 tonna. 

– Milyen feltételekkel kötöttek szerződést, előnyös-e ma répát termeszteni? 

– Szerintem érdemes, de ha a gazdákat kérdezi, akkor szerintük nem. Úgy tartom, hogy a hektáronkénti támogatással, ami 1000 euró, profittal lehet zárni az évet. A támogatást a gazdák akkor kapják meg, ha hektáronként legalább 26,4 tonna termést érnek el. Ezt a hozamot a legtöbben elérik. 

– A korábbi években a gyár biztosította a betakarításhoz szükséges gépeket. Most hogyan történik a betakarítás? 

– A gyárnak is vannak cukorrépakombájnjai, de ezeket csak szükség esetén vetjük be. A gazdák az évek során beszerezték maguknak a szükséges mezőgazdasági gépeket. Jó részüknek hitelt nyújtottunk, amit répa beszállításával törlesztettek. 

– Hogyan értékesíthető a cukor? 

– A piachoz igazodva. A ludasi cukorgyár piaci politikája változott, a nagy ipari felvásárlóknak értékesítjük a cukrot. 

– Ez azt jelenti, hogy az üzletek polcairól eltűnik a ludasi cukor? 

– Nem tűnik el, ezután is lesz ludasi cukor az üzletekben. 

– Milyen áron? 

– Sajnos, a termelő szempontjából az ár nagyon kedvezőtlenül alakult. Júniusban még 2 lej alatt is árulták a cukrot. Ilyen körülmények és árak mellett nem térül meg a termelő és a feldolgozó erőfeszítése. 

– Ottjártunkkor vezetőtanácsi ülés volt, amelyen részt vettek a francia tulajdonosok képviselői is. Miről tárgyaltak?

– A kampányról, a termelési folyamatról, amit magam mutattam be. A gyárban a tervnek megfelelően, zökkenőmentesen folyik a feldolgozás – tájékoztatott a marosludasi Tereos Románia Rt. igazgatója. 

Romániában jelenleg három cukorgyár működik: a román többségi tőkéjű botfalusi, az osztrák kézben lévő romani és a marosludasi francia Tereos, ezenkívül a buzăui gyár, ahol csak finomítás történik. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése