szerda, április 01, 2020

Házilag készített „víruspajzsok” adományba

Nyomdai filmlemezből készít arcvédő pajzsokat a marosludasi Fekete Kovács Levente, aki családjával közösen több száz rendelésnek tett eleget a kereskedelemben hiányzó cikkből, és egyetlen védőfelszerelésért sem vett el pénzt.

Marosludasi otthonában kezdett el arcvédő pajzsokat készíteni az RMDSZ helyi szervezetének volt elnöke és annak családja. Eddig több száz darabot „gyártott le” a koronavírus-fertőzés elleni védőeszközből, és amennyiben alapanyaghoz jut, további megrendeléseknek hajlandó eleget tenni. A politikának búcsút mondó Fekete Kovács Levente „családi vállalkozásban”, édesanyja, felesége, sógornője és ötéves kisfia bevonásával, nyomdai filmlemezből és széles pertligumiból készíti a pajzsokat. 

Lapunk érdeklődésére elmondta, a hiány és a szükség szülte az ötletet. „Az utóbbi hetekben rengeteg internetes áruházzal vettem fel a kapcsolatot, és rendeltem pajzsot, de – a hiányra hivatkozva – egyik sem tudta leszállítani a terméket. A feketepiacon találtam volna, de 50-től 100 lejig terjedő összeget kértek érte. Gondoltam egyet, és rendeltem nyomdai filmlemezt. Most abból készítjük a pajzsokat” – magyarázta az expolitikus. 
Egy darab elkészítése mindössze három percet igényel, ennyi idő alatt a kis Márk is képes összerakni a rendkívül hasznos arcvédőt. Miután a ludasi férfi közzétett néhány fotót saját Facebook-oldalán, számos kórházi egység rohamozta meg segélykérő üzenettel. Akadtak magánszemélyek, akik akár száz lejt is ajánlottak egy darabért, mások pedig fenyegetőzni kezdtek, hogy amennyiben nekik nem jut, bosszút állnak. „Egy dolog legyen tiszta: senkitől egy vasat el nem fogadtam, és nem is fogok” – szögezte le Fekete Kovács, aki nem először nyúl a zsebébe a közösség érdekében. Családja eddig a helyi és több környékbeli rendőrőrsöt, sürgősségi osztályt, gyermekvédelmi központot, bankot látott el, a keddi nap folyamán pedig a ludasi postásokat ajándékozza meg a saját készítésű arcvédőjével. 
A termék házhoz szállítását a kezdeményező által vezetett gyorsfutárszolgálat biztosítja – szintén díjmentesen. Amint Fekete Kovács Levente elmondta, jelenleg mintegy 350–400 védő készítésére van még alapanyaga, az utánpótlás beszerzése pedig komoly gondot jelent. Hétfőn egy marosgezsei üzletember segítségével sikerült újból fóliához jutnia. 
Eközben Gyarmati Harmat Katalin marosvásárhelyi tanítónő is kipróbálta, milyen a házilag készített arcvédő. Ő karton bevonására alkalmas laminálófóliát használt az előállításhoz. Mint mondta, a legtöbb alsó tagozatos pedagógus, illetve elemi iskola rendelkezik laminálógéppel, a fóliát pedig a nagyobb kereskedelmi központokban aránylag olcsón be lehet szerezni. Így az óvónők, tanítónők legalább maguk és családtagjaik számára elkészíthetik az átlátszó pajzsot. Az arcvédő plexipajzsokról a szakemberek többsége azt tartja, hogy az egészséges személyek, illetve az orvosok számára sokkal nagyobb biztonságot jelentenek, mint – az egyébként csak betegeknek ajánlott – maszkok. 

Forrás: Krónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése