péntek, június 04, 2021

Andrássytelepi friss tojás – automatából is

Az andrássytelepi Kis-tanyán tojásfarmot üzemeltetnek. A céget, az Edronik Kft.-t még 2016-ban megalapították, azonban a farm építése tavaly év elején kezdődött el, év végére fejeződött be. Üresen mit sem ér egy csarnok, ezért idén év elején tojótyúkokkal népesítették be, s az itt termelt tojást folyamatosan értékesítik. A cég tulajdonosai Molnár Edwin Dániel mérnök, gazdasági igazgató és Keszeg Sándor, a farm adminisztrátora – vele beszélgettünk az andrássytelepi farmról. 

Az eredmény: szép, sárga tojás

A farmra egyelőre 3140 Isabrown fajtájú tojótyúkot telepítettek. A tulajdonosok többfele érdeklődtek, s úgy tűnt, hogy ez a fajta a legmegfelelőbb, ez biztosítja a legnagyobb tojáshozamot. Az állományt egy marosvásárhelyi cégtől vásárolták, amikor a jércék 16 hetesek voltak. Rá két hétre már tojtak is. A gazdák arra törekedtek, hogy mellőzzék a ketreces tartást, hiszen a fogyasztók nagyon odafigyelnek arra, hogy honnan származik a tojás, hogy ne támogassák a bezsúfolt, megnyomorított tojótyúkok tartását. Ezért a mélyalmos tartást választották. Egy német cégtől szerezték be azt a rendszert, amely ezt lehetővé teszi. A tyúkok  zárt térben ugyan, de szabadon járhatnak, s külön helyiségben tojhatnak – fogalmazott Keszeg Sándor. Azt is elmondta, hogy a teljesen szabad tartást nagyon nehéz kivitelezni, és a járványok, szárnyasbetegségek miatt kockázatos is. A mélyalmos tartást találták a legmegfelelőbbnek, hogy egészséges, szép és élénk sárgájú tojásokat termeljenek. A tápot a szentpáli tápkeverőtől, az UBM-től vásárolják. Ennek a jó minőségű takarmánynak is köszönhető a tojás jó minősége. 

Az új farmon napi 2800 tojást gyűjtenek össze, elérték azt a szintet, amit az Isabrown fajta maximálisan termel. Az állomány körülbelül egy évig biztosítja a hozamszintet, aztán csökkenés mutatkozik. Ekkor az egész állományt kicserélik.

Betörni a piacra mindig is kihívás

– A legtöbb tojást a marosludasi üzletekben, de két marosvásárhelyi üzletben is értékesítjük. Érdekesség, hogy Marosludason tojásautomatából is megvásárolható az andrássytelepi helyi tartású tojás. Lehet karton tojástartóban tízesével csomagolt tojást vásárolni, de lehet tízesével, illetve ötösével nejlonzacskóban csomagolt tojást is venni. A kartondobozos 4,5 lej, míg a nejlozacskós csupán 4 lejbe kerül. Az automata használata egyszerű: be kell tenni a pénzt, meg kell nyomni az adott csomagolás melletti gombot, kinyílik egy kis ajtó, a vásárló kiveszi a tojást, s az ajtó becsukódik. Eleinte nehezebben működött a vásárlás, mert az emberek nincsenek ehhez hozzászokva. A pénzt betették ugyan, de nem nyúltak be az automatába, s a tojást nem vették ki. Kétségbeesve telefonáltak, hogy a gép nem adott tojást. Amikor rákérdeztem, hogy mi történt, a vásárló elmondta, hogy nem mert benyúlni a tojásért! Ilyen esetek is történtek, de lassan megszokják, és megbarátkoznak az automatával is. A lényeg az, hogy az emberek helyi, friss tojást vásároljanak – mondta Keszeg Sándor, s azt is hozzátette, hogy betörni a piacra mindig is nagy kihívás volt a vállalkozók számára. 

A megyében és országszerte elég sok tojásfarm működik, külföldről is nagy mennyiségben importálnak – gyakran gyengébb minőségű, de olcsóbb – tojást, azonban a farm tulajdonosai úgy vélik, az Andrássytelepen termelt minőségi tojással – még akkor is, ha óriási a konkurencia – fel tudják venni a versenyt azokkal a régi termelőkkel, akiknek termékét már ismerik a vásárlók.  

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése