kedd, június 01, 2021

Ötvenöt gyermeket írattak be a marosludasi magyar óvodába

A református templom szomszédságában tavaly szeptemberben átadták azt a felújított és kibővített épületet, amely a marosludasi óvoda két magyar csoportjának és egy bölcsődei csoportnak ad otthont. A magyar óvodaépület létrehozását az Erdélyi Református Egyházkerület a magyar kormány bölcsőde- és óvodaprogramja keretében támogatta. A marosludasi önkormányzat döntése értelmében, az egyházzal kötött használati szerződés alapján a polgármesteri hivatal működteti az épületet. 

A szép óvodába ebben a – végéhez közeledő – tanévben 45 magyar napközist, a bölcsődébe tíz gyermeket írattak be. A létesítménnyel elérték, hogy a szorványosodó település valamennyi magyar gyermeke anyanyelvén, színvonalas környezetben tanuljon. Ez nagy nyereség a magyar közösségnek, de létrehozásával és önkormányzati használatba adásával a városi óvodai hálózat is bővült.

A magyar tannyelvű óvoda létrehozását már 2018-ban szorgalmazták, ekkor a helyi református egyházközség a templom melletti házat megvásárolta. A felújítás és bővítés 2019 májusában kezdődött el. A régi épületből alig maradt meg valami, a tetőzetet, a nyílászárókat, a villanyhálózatot ki kellett cserélni. A befektetés eredménye egy elegáns épület lett. 

Mivel az átadást követően ránk tört a világjárvány, Kis István alpolgármesterrel csak most sikerült meglátogatni az épületet. Jó érzés volt látni a szép termeket, a vadonatúj bútorzatot, az ízléses berendezést, az orvosi rendelőt, a felszerelt konyhát. A legszembetűnőbbek talán a mosdók, amelyeket az apróságok igényeihez igazítva rendeztek be, miniatűr illemhelyekkel. 

Az udvart is szépen elrendezték, a játszóteret pázsit borítja, szép és ízléses hintákkal, lipinkákkal, homokozóval.

A két óvodai csoport óvónői – Székely Tímea Tünde, Tégla Annamária, Kodori Olga és Herczeg Gerlinda – két váltásban irányítják az óvodai tevékenységet. A bölcsődések óvó nénije Zsigovszki Tünde Emese, a dadusok Sükdösd Vilma és Rus Ana. 

Az óvónők elmondták, hogy gyermekből nincs hiány, jövőre is lesz utánpótlás. Az óvodában felekezeti hovatartozás nélkül fogadják a gyermekeket. Vannak vegyes házasságból származók is, akiket magyar óvodába íratnak, sőt egy román értelmiségi család is ragaszkodott ahhoz, hogy gyermekük magyar óvodába járjon, hogy megtanuljon magyarul. Szülőként biztosan tudatában vannak, hogy ilyen színvonalú óvoda nemigen működik a környéken. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése