szerda, május 25, 2022

Jóváhagyta Erdély ikonikus cukorgyárának bezárását a külföldi tulajdonos

A termelés leáll, a munkásokat szélnek eresztik.

Úgy tűnik, végleg leáll a termelés a marosludasi cukorgyárban, miután a tulajdonos, a francia Tereos illetékesei aláírták azt a dokumentumot, amely jóváhagyja a teljes termelési, csomagolási és logisztikai rendszer leállítását és az alkalmazottak több ütemben történő elbocsátását.

A Maros megyei üzem igazgatótanácsát felhatalmazták a termelés leállítására és az alkalmazottak elbocsátására vonatkozó ütemterv kidolgozására, illetve arra, hogy értékesítse a gyár vagyonelemeit, illetve akár le is rombolja az épületet.

Marosludas polgármestere, Ioan Cristian Moldovan elmondása szerint a gyár területén a francia tulajdonos mintegy 25 hektárnyi telket értékesít majd, azt azonban továbbra is kizárólag ipari célokra lehet majd felhasználni, lakóépületeket vagy üzleteket nem lehet rá építeni.

A Tereos, amely Franciaország legnagyobb, illetve a világ második legnagyobb cukorgyártója évi több mint négymilliárd eurós forgalommal, már korábban jelezte, hogy az elmúlt években igencsak veszteséges gyár bezárását fontolgatja.

A bukaresti kormány megpróbálta elejét venni az üzem bezárásának, tárgyalásokat kezdett a Tereosszal, hogy megmentse az üzemet, valamint a 150 alkalmazottat, illetve a 350 cukorrépatermelőt, akik a gyár beszállítói. Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter korábban a helyszínre látogatva közölte, hogy megpróbálnak olyan megoldást találni, amely révén a gyár tovább működhet, még akkor is, ha a tulajdonos lemond róla. A gyár megtartása már csak azért is fontos lenne, hogy legalább az ország éves szükségletének 25 százalékát fedező cukormennyiséget továbbra is belföldön állítsák elő.

A marosludasi cukorgyár 1960 óta üzemel, és egyike a még létező négy romániai cukorgyárnak. 1990-ben még 39 ilyen üzem működött. Amikor a francia cég átvette, a gyár éves forgalma 171,6 millió lej volt, ebből 30,5 millió a nettó profit.

Forrás: Főtér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése