hétfő, május 09, 2022

Miniszteri látogatás Marosludason: újraindítanák a termelést a cukorgyárban

Megoldást keresnek a marosludasi cukorgyár újraindítására. A román kormány részéről Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter vette a kezébe az ügyet: a tárcavezető csütörtök délután a Maros megyei településen találkozott a cukorrépa-termesztőkkel, jövő héten pedig a francia tulajdonosi társulás megbízottjával fog tárgyalni, hogy megoldást találjon a gyár újraindítására és működtetésére.

Adrian Chesnoiu elmondta, már az év elejétől foglalkozik a gyár megmentésével és újraindításával, márciusban még a francia mezőgazdasági miniszterrel is kapcsolatba lépett. Az újságíróknak arról is beszámolt, hogy a termesztőkkel többször beszélt videokonferencián, és most személyesen is felkereste őket, hogy elindítson egy tárgyalási folyamatot. 

A csütörtöki marosludasi megbeszélés az első lépés volt – hangsúlyozta a miniszter, aki azzal a szándékkal érkezett a Maros megyei városba, hogy meghallgassa a termelők képviselőit, a cukorrépa-termesztők országos szövetségének vezetőségét, hogy közösen tekintsék át a lehetőségeket. 

„Valamennyi lehetőséget figyelembe vettünk. A lényeg az, hogy a kormány azt szeretné, ha nem zárna be végleg a cukorgyár, ha továbbra is román terméket forgalmaznának Romániában – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette, szóba került, hogy a termelők átvállalják a gyár működtetését, illetve a befektetők és termelők közötti együttműködés lehetősége is, míg egy harmadik forgatókönyv lehet a termelők, befektetők és az állam közötti partnerség. Felmerült továbbá az is, hogy a cukorrépa-termesztők 7–8 ezer hektárnyi területtel vállalnak felelősséget a gyár működéséért. Amennyiben a feleknek sikerül megegyezniük, a technológia korszerűsítésére kormánytámogatásra lesz szükség – hangzott el a megbeszélés összegzésén. 

Forrás: Székelyhon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése