hétfő, június 27, 2022

Olvasói nyílt levél - A "Páratlan vállalkozás” árnyoldala

Múlt hét folyamán Eczkentelepi lakosok megkeresték a Marosludas Oldalát egy hosszú ideje tartó, a közösséget érintő probléma ügyében. Panaszaikat egy nyílt levél formájában fogalmazták meg, amely az érintett vállalkozásnak van címezve.

A „Páratlan vállalkozás” árnyoldala

Rövid írásunkban egy a 2013-ban a Népújságban megjelent cikkre reagálva szeretnénk bemutatni történetünket és problémánkat. Megjegyzendő, hogy nem célunk egyetlen személy lejáratása sem, mindazonáltal problémánk leírása után szeretnénk, ha az érintett cég képviselője vagy tulajdonosa konkrét válaszokkal szolgálna a felvetett kérdésekre. Elegünk van a soha be nem tartott ígéretekből és úgy gondoljuk tartós és végleges megoldással kell szolgálnia.

A „Páratlan vállalkozás” (https://www.e-nepujsag.ro/articles/páratlan-vállalkozás) Mezőszengyel és Marosludas határában működik és hosszú évek óta elárasztja a környéket a lárvatenyésztésből származó bomlási gázokkal amit a szél az egész környékre széthord, megkeserítve az Eckentelepi lakosok illetve a Marosludas északi részén élők mindennapjait. Nem szép történetünk legfontosabb részleteit kívánjuk bemutatni.

A fent említett cikkben a cég képviselője azt állítja, hogy „A technológiai folyamat titkos, nem árulhatom el, hogy miből áll. Tény, hogy minden az előírásoknak megfelelően történik. Működnek a ventilátorok, az elszívó berendezések, a szabványnak megfelelőek a hűtők ” Nos nemrég jártunk a farmon és beleláthattunk a folyamatokba. Mivel a helyszínen nem láttunk és nem is figyelmeztettek rá, hogy bármilyen jogvédelem alatt álló titkos technológia működne, úgy gondoljuk elmondható amit láttunk és a szagok forrására is fény derül.

Két három folyamatról beszéltünk az első és legfontosabb maga a lárvatenyésztés. Ez elhullt állatok maradványain történik és ez a legfőbb forrása a szagoknak: a bomlásban lévő állati maradványok. Az istállók, ahol a tenyésztés folyik szinte semmilyen szűrő vagy elszívó berendezéssel nincsenek felszerelve. Azaz egyetlen kis kéményt láttunk egy több tízméteres épület oldalán, ahol a tulajdonos szerint a fejlődő ammóniát szivattyúzzák ki a légtérbe. A  következő folyamatok a hulladék feldolgozó és újrahasznosító berendezések: a hulladékból szintetikus gázokat nyernek, amit későbbiekben villamos áram fejlesztésére használnak. Ez a berendezés ottjártunkkor nem működött. Csak sejtjük, hogy ennek az oka a költséges működtetés, a gázok fejlesztéséhez fel kell hevíteni a hulladékot 850-950°C-ra, ez pedig energiaigényes folyamat és mindannyian tudjuk, hogy napjainkban hol tartanak az energiaárak.

Összegzésül a kellemetlen szagok forrása elsősorban az állati tetemek bomlásán alapuló hernyótenyészet másodsorban a hulladékok és végül a szél ami széthordja a bomlásból származó gázokat a környékre. Mi, a környék lakói, többször megkerestük egyénileg vagy közösen a tulajdonost. Szinte minden találkozó hasonlóan zajlott: ígéretet kaptunk a helyzet javítására konkrétumok nélkül azzal a feltétellel, hogy egy időre még türelmesen várunk. Semmi nem teljesült az ígéretekből, úgyhogy türelmünk is elfogyott. Első lépésben a nyilvánossághoz fordulunk és arra kérjük a Maggots and Baits kft illetékesét, hogy nyilvánosan is vállaljon felelősséget és végre történjen valami ami megszünteti ezt az áldatlan állapotot ami évek óta fennáll.

A következő kijelentést Albisi Eczken Sándortól származik: „Hadd boldoguljon, erősödjék a magyar e hazában. Szaporuljanak kisbirtokosaink. Ezeknek végelgyengülése a haza pusztulását jelentené. Lökést akartam adni a földmivelési kormány által kezdett telepitési mozgalomnak és példát mutatni másoknak hasonló cselekedetekre...” (Hazánk. 1901. 8. évf. 50. szám).

Hisszük, hogy nem arról a boldogulásról, és erősödésről és példamutatásról beszél ami most az Eckentelepen történik és nem is ilyen kisbirtokosokról ír, akik ennyire semmibe vesznek egy közösséget nem törődve a közösség egészségével sem. Lehetőséget akarunk adni, sőt felkérjük a céget, hogy reagáljon amatőr írásunkra, mondja el álláspontját és ne hagyja, hogy a lenti kérdések költői kérdések maradjanak:

Milyen konkrét technológiák állnak jelenleg rendelkezésre amivel megakadályozza, hogy a bomlási gázok és a szagok kikerüljenek a légkörbe? Ha vannak telepítve akkor működnek-e ezek folyamatosan?

Ha nem rendelkezik ilyen berendezésekkel akkor ígéreteihez híven mikor fogja őket megvalósítani? Szeretnénk tudni milyen berendezések vagy szűrők lesznek és mikor kerülnek telepítésre? Emlékeztetjük hogy ezek a kérdések nem a hulladékfeldolgozásra vonatkoznak, hanem a lárvatenyésztésre.

Amikor nem működik a hulladékfeldogozó, mi történik a hulladékokkal? Kérdezzük ezt azért, mert a hulladékok is ugyanazt az orrfacsaró szagot árasztják és fennáll a gyanú a környéken, hogy a költséges működtetés miatt nem is használja azt, hanem elszállítják és elhantolják a környéken a hulladékokat.

Végül de nem utolsósorban újra feltesszük azt a két kérdést, amit 2022 jun 18-án személyesen is megkérdeztünk miután egyre csak azt a mondatot ismételgette, hogy nem létezik hogy még mindig büdösség van: ha ez így van ráadásul minden teljesen szakszerűen, törvények betartásával, szagmentesen működik, merné-e beköltöztetni a termelést a „városba”? És ha nem, bevállalná-e, hogy kiköltözik akár ideiglenesen a családjával az Eckentelepre?

Farkas Endre és Helga

Id Vajda Tibor és Irma

Ifj Vajda Tibor


A fenti levelet a cikk megjelenése előtt elküldtük a vállalkozás hivatalos email címére is, de nem kaptunk semmilyen választ. Amennyiben reagálni szeretnének a nyílt levélben megfogalmazottakra megkérjük küldjék el válaszukat az info@marosludas.ro címre. 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy létrejöjjön az őszinte párbeszéd a felek között, amely a végső megoldáshoz vezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése