szerda, május 24, 2023

Felavatták a marosludasi bíróság épületét

Korszerű épület, XXI. századi színvonal

Teljesen új épületbe költözött a marosludasi bíróság. Erre azért volt szükség, mert egy szakértői csoport már 12 évvel ezelőtt megállapította, a több mint 120 éves régi bírósági épület használhatatlanná és életveszélyessé vált. Az új épület ünnepélyes átadására a hatóságok képviselőinek jelenlétében kedden került sor. 

A helybelieknek fontos az intézmény

– A marosludasiak számára örvendetes, hogy a bíróságot nem szüntették meg, nem költöztették el a városból, nem vonták össze a dicsőszentmártonival, ahogyan azt ezelőtt tíz évvel tervezték. Előnyt jelent a helybelieknek és a környékbeli települések lakóinak, hogy nem kell messzire ingázzanak, ha peres ügyük akad. Számunkra az a legfontosabb, hogy helyben működik a bíróság. E befektetés révén a közeljövőben nem kerül szóba a bíróság megszüntetése. Nagyon szép lett az épület, igényes a kivitelezés. A Marosludasi Polgármesteri Hivatal egy 3200 négyzetméteres telket biztosított, de minden építkezéssel járó költséget az Igazságügyminisztérium állt – tájékoztatott Kis István, Marosludas alpolgármestere. 

20 millió lejes beruházás

Az építkezést már 2011-ben kezdeményezték, de a bürokratikus ügyintézés és huzavona miatt kilenc évet késtek a munkálatok megkezdésével. Az új épület közel 20 millió lejbe került. Alapterülete 1288 négyzetméter, s az emelettel együtt közel 1928 négyzetméter hasznos felülettel rendelkezik. 

Az épületben a bírák és a bírósági személyzet irodáin, valamint a tárgyalótermeken kívül zárkák – nőknek és férfiaknak külön – és gyermekeknek fenntartott speciális termek találhatók. 

Az eseményen jelen lévő dr. Andreea Ciucă, a marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság elnöke kiemelte, hogy nagyon sokat küzdöttek az intézmény új épületéért, amit a kivitelezőnek sikerült határidőre elkészíteni. 

– A marosludasi bíróság korszerű épület lett, olyan, amit a XXI. századi igazságszolgáltatás megkíván. Egy kisebb városban sem szabad engedni a standardokból, hiszen a bíróság az az intézmény, amely az állampolgárok szolgálatában áll, s ahol megfelelő és méltó környezetet kell biztosítani – mondta az elnöknő. 

A bíróság elnöke, Ioan Mangu Florin az avatóünnepségen úgy értékelte, hogy az új épület a Maros Megyei Törvényszékkel és a Fellebbviteli Bírósággal folytatott közös erőfeszítésük eredménye, amely a helyi közösség érdekében jött létre. 

A bírósághoz Marosludason kívül területileg Radnót, Nagysármás, Cintos, Magyarbükkös, Marosbogát, Maroskece, Kutyfalva, Kisikland, Mezőméhes, Mezőbodon, Mezőszengyel, Mezőtóhát, Mezőceked és Mezőzáh tartoznak.

A bíróságon hat bíró és 13 hivatalnok dolgozik. 

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése