csütörtök, április 27, 2023

Szeptemberben újraindul a termelés a marosludasi cukorgyárban

Az idei szezonban az üzem főleg Kovászna és Hargita megyékben termesztett cukorrépát fog feldolgozni.

Szeptemberben újraindul a termelés a marosludasi cukorgyárban, írja az economica.net. Az üzemben jelenleg Ukrajnából importált cukrot csomagolnak, mely Bod márkanévvel kerül a boltokba. A Maros megyei üzemet februárban vásárolt meg egy romániai cég, a Best Achiziții Kft. a francia Tereos nagyvállalattól.

A cég mostanáig körülbelül 250 termelővel kötött szerződést. Ezek 3300 hektáron gazdálkodnak, ami azt jelenti, hogy közel 150 ezer tonna cukorrépát dolgozhat fel a gyár az idei szezonban. „Ebben az évben a Kovászna-Hargita régióból a termesztők Ludasra fogják hozni a cukorrépát” – nyilatkozta Mihaela Neagu, a cég társtulajdonosa.

Ahhoz, hogy maximális kapacitással termeljen, a gyárnak 8 ezer hektárnyi alapanyagra lenne szüksége, azonban ennyit nem tudtak leszerződni. A ludasi üzem újraindulása miatt a botfalusi cukorgyár, mely szintén a Best Achiziții tulajdona, nyersanyag hiányában nem tudja elkezdeni a termelést.

Idén 15 500 hektáron terem majd cukorrépa, állítja Mihai Dimitriu, a termesztők szakmai érdekvédelmi szervezetének az ügyvezető igazgatója. Ez jelentős előrelépést jelent a tavalyi 8500 hektárhoz képest, de még mindig nem tudja kielégíteni a feldolgozóipar igényeit. A termés zöme az osztrák tulajdonban levő Agranához kerül majd, mely 12 200 hektárra szerződött a gazdákkal.

A ludasi cukorgyárban jelenleg 122 fő dolgozik. A Tereos azért adott túl az üzemen, mivel az folyamatosan veszteségesen működött.

Forrás: Maszol.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése