csütörtök, június 12, 2014

Átadták a marosludasi rehabilitációs központot

Fotó: Radio Transilvania
A marosludasi központtal négyre nőtt Maros megyében a neuropszichiátriai rehabilitációs központok száma, s ezzel országos viszonylatban az előkelő második helyre kerültünk a speciális igényű betegek  ápolása tekintetében. A négyszintes központban  108 elmezavarral küzdő személyt fognak ápolni, nőket, férfiakat, köztük 36 Alzheimer-kóros beteget.

Dr. Schmidt Loránd, a Maros Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgatója a megnyitón elmondta, hogy megyénkben nem új keletű a szociális érzékenység,  hiszen a múlt század ötvenes éveiben öreg-,  szociális  és kórházotthonokat hoztak létre. Az igazgatósághoz kilenc központ tartozik, ebből négyben – Marosvécsen, Mikházán, Szász-régenben  és Marosludason – neuro-pszichiátriai betegeket ápolnak. A most létrehozott központ a 2007 decemberében bezárt árvaház épületében kapott helyet. Az itt nevelt gyermekeket európai követelményeknek megfelelően családi típusú házakba kellett elhelyezni, az épület üresen maradt, és állaga rohamosan romlott. 
Mivel egyre nagyobb igény mutatkozott az állandó felügyeletet és ellátást igénylő értelmi fogyatékkal élők ápolására, az igazgatóság 2009-ben úgy döntött, hogy pályázatot állítanak össze, amit 2010 folyamán be is nyújtottak.  A projekt nyert, az épület felújításának kivitelezése 26 hónapig, 2011-től 2013 decemberéig tartott. Ez idő alatt  40 ember dolgozott az építőtelepen. A munkálatok 3,7 millió lejbe kerültek, ebből 2,7 millió lej vissza nem térítendő uniós támogatás. A megyei tanács 332 ezer lejjel szállt be a projektbe, a hozzáadottérték-adó pedig 771,6 lej volt. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a projekt elindításában és kivitelezésében nagy szerepe volt Lokodi Edit Emőke volt megyei tanácselnöknek és Ciprian Dobre jelenlegi elnöknek is. 

A betegek beutalását június 23-án kezdik el. Az igazgatóság először 32 olyan fiatalt  utal be, akiket a gyerekosztályokon ápoltak eddig, és családjuk súlyos állapotukra való tekintettel felnőttként sem tud gondoskodni róluk. 

A 108 férőhelyes központban 74 alkalmazott fog dolgozni Baghiu Ovidiu igazgató vezetésével. 

Az átadott épületet korszerűen szerelték fel, a földszinten gyógyszer-lerakat, gyógytornaterem, kezelők, orvosi rendelők találhatók. A látogatóknak külön szobát rendeztek be. A szobák szép tágasak,  2, 3 és 4 ágyasak. Az alagsorban saját mosodát alakítottak ki. 

Az épületet ortodox lelkészek és Kali Tünde református lelkész áldotta meg. A lelkésznő az ige szavával hangsúlyozta, hogy a társadalomnak  meg kell becsülni az öreg, beteg,  elhagyatott embereket, hiszen mindannyian kerülhetünk az ő sorsukra, s akkor mi is elvárhatjuk, hogy rajtunk is segítsenek.

Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése